De wereld door de ogen van reisfotograaf Mylene Cybele - Vance

Nu aan het lezen

De wereld door de ogen van reisfotograaf Mylene Cybele

"Ik sta graag vroeg op voor de mooiste plaatjes zoals deze zonsondergang op de Borobudur tempel in Indonesië."

De wereld door de ogen van reisfotograaf Mylene Cybele

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Mylène Sopacua en ik ben een freelance fotograaf en videograaf met een grote liefde voor reizen. Tot 1,5 jaar jaar geleden was ik freelance videograaf en fotograaf en hield ik mij bezig met van alles en nog watideo’s van evenementen, foto’s voor start-ups, etc. Maar in september vorig jaar veranderde dat opeens. Ik mocht dankzij mijn groeiend Instagram-account naar Indonesië afreizen (op uitnodiging van het Ministerie van Toerisme) om daar met bloggers,vloggers en instagrammers te fotograferen en blogs te schrijven. Er werd daar voor ons gezorgd alsof we koningen en koninginnen waren. Tijdens die reis, wist ik: ik wil alleen nog maar dit.”

“Deze kinderen verwelkomden ons met een dans en muziek. Dat was zo mooi en puur, dat ik er stiekem best emotioneel van werd.”

Wat is by far de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

“Elke reis is uniek, denk ik. Maar ik moet altijd aan mijn reis naar Indonesië denken waarbij ik in twee weken op vier verschillende plekken ben geweest (Bandung, Yogyakarta, Raja Ampat en Lombok). Het was ook best wel vermoeiend, omdat we non-stop onderweg waren, maar het was het allemaal waard. We hebben cultuur, natuur en eigenlijk alles gezien wat je je kunt wensen. Van witte stranden tot aan lekker Indonesisch eten en lieve locals in kleine Indonesische wijkjes.”

“Die lieve Indonesische kinderen die altijd willen lachen en helemaal blij worden als je met ze speelt. Mensen, kinderen, daar word ik het meest blij van tijdens een reis.”

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?

“Hou het weer in de gaten en plan je reis aan de hand van de weersverwachtingen. En belangrijker: wees relaxed, want als iets niet volgens plan loopt, dan komt er wel iets anders leuks op je pad. Mopperen om iets heeft totaal geen zin. Zo hadden we een keer pech met de auto en konden we niet meer alle plekken bezoeken die we op een dag wilden zien. Maar balen en mopperen heeft dan totaal geen zin, dus we pasten onze plannen aan en waren uiteindelijk alsnog blij met wat we konden doen.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Google Maps is mijn beste vriend. Van tevoren (of tijdens de reis als er WiFi is), markeer ik plekken die ik graag wil bezoeken en download ik de kaart van de stad of het land waar ik naartoe ga. Op die manier kan ik een route uitstippelen per dag.

En ja, Instagram is voor mij ook onmisbaar, want als ik mooie foto’s van interessante plekken heb gezien, dan wil ik die ook wel graag bezoeken. Ik ontmoet ook vaak mensen van Instagram, dus het contact loopt dan ook via de app.”

“Ik denk dat iedereen er wel van droomt om zoiets als de Chinese Muur van dichtbij te zien. Ik geloofde het bijna niet dat ik daar echt was, want zoiets zie je altijd alleen maar op het internet of in films.”

Met wie reis je het liefst?

“Het hangt enorm af van wat voor een soort reis ik ga maken. Ik heb hele goede vrienden waarmee ik lekker kan relaxen tijdens de vakantie en als ik mijn familie in Indonesië bezoek, ga ik het liefst met mijn ouders, broer en zus (een soort traditie). Maar dankzij Instagram, reis ik tegenwoordig ook heel graag met fotografen/Instagrammers. Zo ben ik onlangs naar Schotland geweest met een meisje uit Praag dat ik heb leren kennen via Instagram. We volgen elkaar al zo’n twee jaar op Instagram en toen zij een paar maanden geleden in Amsterdam en Utrecht was, heb ik haar wat leuke (fotogenieke) plekken laten zien. We hebben elkaar maar een paar uur gezien en toch klikte het en besloten we om samen een week naar Schotland te gaan. Omdat we allebei fotograferen, constant zoeken naar de mooiste plekken om vast te leggen en graag in de natuur zijn, konden we alles heel goed samen plannen. Ik merk dat ik dit soort reisjes niet met iedereen (familie en vrienden) kan doen, omdat de meeste mensen niet op iedere hoek van de straat willen stilstaan voor tig foto’s – hartstikke logisch uiteraard! Maar het is fijn dat ik dat nu met nieuwe vrienden kan delen.”

“Ik ben ook gek op natuur en voelde me zo ontzettend op mijn gemak toen ik door de Schotse natuur rondliep. En als je dan van die schattige schaapjes ziet, dan kun je niet anders dan er een foto van maken!”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Mijn spiegelreflex gaat altijd mee op reis en het liefst neem ik ook twee of drie lenzen mee. Dit ligt een beetje aan wat voor een reis het is.

Na afloop van een reis vind ik het leuk om al mijn verhalen te bundelen in een reeks blogartikelen met foto’s, anekdotes en tips. Maar tijdens de reis probeer ik ook foto’s op Instagram en af en toe Facebook en Twitter te delen. Met name op Instagram probeer ik dagelijks een foto te posten, omdat ik dit ook doe als ik niet op reis ben. En zo kunnen mensen me als het ware volgen tijdens de reis. Ik hoop mensen te kunnen inspireren met mijn foto’s dus als ik zoveel mogelijk kan delen op het moment zelf, dan is dat extra leuk.”

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan, hoe combineer je dit met je werk, je budget, je privé-leven?

“Als freelancer heb ik het voordeel dat ik kan reizen wanneer ik wil (hoewel het niet altijd kan natuurlijk). Een droom is om hier ook fulltime van te leven, maar wat ik nu soms doe is zelf een reis boeken en vervolgens kijken naar samenwerkingen in het land zelf met hotels e.d. Dat klinkt misschien best gek, maar daar staat ook meestal wat tegenover, dus ik moet dan wel goede content (in de vorm van foto’s of blogartikelen) aanleveren. En dat doe ik ook met plezier!”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?

“De lijst is uiteraard nog veel te lang, maar als ik nu kon kiezen waar ik naartoe mag gaan, dan kies ik voor Nieuw Zeeland, Canada, India of Sri Lanka. Dat zijn alsnog vier landen, maar ik kan gewoon niet kiezen, haha. En aangezien ik natuur én cultuur geweldig vind, is mijn lijstje best gevarieerd.”

“Ik sta graag vroeg op voor de mooiste plaatjes zoals deze zonsondergang op de Borobudur tempel in Indonesië.”

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

“Een boekentip misschien niet, maar zelf haal ik vaak wel inspiratie van Instagram. Als een fotograaf een land heeft bezocht waar ik ook naartoe ga, dan houd ik die persoon en de plekken waar hij/zij naartoe gaat in de gaten. Zo krijg ik enorm veel inspiratie voor een reis.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.