Een zomerse detox bestaat uit meer dan saaie sapjes

Nu aan het lezen

Een zomerse detox bestaat uit meer dan saaie sapjes

Een zomerse detox bestaat uit meer dan saaie sapjes

Sinds het kwik boven de twintig graden stijgt, vind ik noten nóg iets lekkerder, eet ik met liefde fruit en word ik net zo blij van een ovenschaal met geroosterde groenten, als van een kitkat-white.

Het moge duidelijk zijn: ik ben gezondheidslover zodra bikini’s en korte rokjes zich aandoen. En met dit warme weer eet je toch ook gewoon liever een perenijsje dan een vette slagroomcoupe?

Junk

Wetende dat Nederlandse zomers wisselvallig zijn en het dit weekend weer tijd is voor oud en vertrouwd (lees: grijs en regenachtig) ben ik maar wat blij met tips om mijn zomerse mood voort te zetten. Wat blijkt, je kan prima gezond zijn zonder perfect te eten. De meeste health freaks beperken met name de junk die hun lichaam ingaat. Dat betekent minder irriterende voedingsmiddelen zoals alcohol en koffie, en dingen zoals suiker, aldus Dr. Frank Lipman, oprichter van welzijnsbedrijf Be Well, tegen Health.com.

Maar zelfs als je niet altijd perfect eet, hallo magnum tijdens zomerse buien, kan je dingen doen om je lever te ondersteunen. Het is het belangrijkste orgaan als het gaat om het ontdoen van ongezonde stoffen in je lichaam. Hier zijn tips van Dr. Lipman, die geen sapvastkuren vereisen.

1. Begin de dag met citroen

Zodra je wakker wordt, helpt het een glas warm water met versgeperste citroen te drinken. “Het zal je lichaam voorzien van hydraterende electrolieden, zoals calcium en magnesium”, aldus Lipman. “s Nachts raken we gedehydrateerd omdat je lichaam bezig is met een interne detox. Het is dus belangrijk om die tekorten eerst aan te vullen.” Daarnaast helpt citroen je levert meer enzymen te produceren, wat je vertering op gang houdt en maakt dat je lever giffen afstoot.  

2. Buig eens 

Yoga poses met een twist, zoals de torso twist, help je met het detox proces omdat het je vertering verbeterd en helpt met het afstoten van giffen. “Veel problemen met je vertering komt door stress”, aldus Lipman. “Dus door je lichaam aan te spannen en te ontspannen door je buik in te houden en diepe, rustgevende ademteugen te nemen, kunnen je spieren ontspannen en kan je lichaam haar werk beter doen.”

3. Eet je broccoli

Verminder chronische ontstekingen in je lichaam, die voor flink wat ziektes zorgen, door je bordje te vullen met ontstekingsremmend voedsel zoals uien, knoflook en groenten zoals broccoli, kool, spruitjes en bloemkool. “Deze groenten scoren hoog op de antioxidanten schaal en helpt het lichaam giffen te verslaan.”

4. Drink thee

Thee dat het kruid mariadistel bevat, kan je lever een echte boost geven doordat het cellen beschermd en het zelfherstellend vermogen van leverweefsel ondersteund. Een waarschuwing van de dokter: vermijd ‘detox’ thees die ook je metabolisme een kickstarter beloven te geven. 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.