Door het coronavirus is de zonkracht een stuk hoger: zo zit dat

Nu aan het lezen

Door het coronavirus is de zonkracht een stuk hoger: zo zit dat

Door het coronavirus is de zonkracht een stuk hoger: zo zit dat

Hoewel we voornamelijk aan huis gekluisterd zitten, kunnen we toch genieten van een het lekkere weer mét een flink hoge zonkracht. Sinds we allemaal in quarantaine zitten, hoeven we zeker niet te klagen over het weer. Met slechts een paar koudere dagen, is de lente al volop op gang en voelt het soms zelfs al als zomer.

Gevolgen van het virus

Volgens meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar heeft het coronavirus hier zeker iets mee te maken. Het virus zorgt er natuurlijk niet voor dat de zon ineens feller is gaan schijnen. Maar het zorgde er wel voor dat er minder vliegverkeer is en dat er minder auto’s op de weg zijn. Deze gevolgen van het virus zorgen veroorzaken die felle zon.

Het is je vast opgevallen dat er nauwelijks nog vliegtuigen in de lucht vliegen. Die witte strepen die je normaal vaak genoeg in de lucht zag, zijn er nu dus ook een stuk minder. En hoewel die witte strepen natuurlijk geen echte wolken zijn, hebben ze wel hetzelfde effect op de zon: ze houden het felle zonlicht namelijk tegen. Minder wolken zorgen daarom ook voor feller zonlicht.

Nu er minder gevlogen wordt, is er ook een stuk minder luchtvervuiling. Maar dat ligt niet alleen aan de vliegtuigen: ook auto’s stoten kleine roetdeeltjes uit. Dit wordt ook wel aerosolen genoemd en deze deeltjes zijn nodig bij het vormen van wolken. Hoe minder roetdeeltjes in de lucht, hoe minder wolken dus.

Zonkracht

Die aerosolen die normaal veel meer in de lucht zweven, zorgen voor het weerkaatsen van het zonlicht. Daardoor is de zonkracht door deze luchtvervuiling een stuk minder heftig. De meteoroloog vertelt dat de zonkracht nu al steeds iets hoger is dan wordt voorspeld.

“Normaal halen we in Nederland maximaal zonkracht acht. Maar als de coronamaatregelen zo blijven en er weinig vlieg- en autoverkeer is, kan het zijn dat we dit jaar een zonkracht negen zullen halen”, aldus Dorrestein.

Maar let wel op, want door die hogere zonkracht verbrand je ook een stuk sneller. Vergeet daarom niet om te smeren met een zonnebrand van minimaal factor 30.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.