Niet alle zonnebrandsprays bieden voldoende bescherming

Nu aan het lezen

Zonnebaders opgelet: niet alle zonnebrandsprays bieden voldoende bescherming

Zonnebaders opgelet: niet alle zonnebrandsprays bieden voldoende bescherming

De zon schijnt en de temperatuur loopt flink op. Het zijn dus goeie dagen om lekker aan het strand te liggen en aan je kleurtje te werken. Het is echter wel van belang dat je je goed insmeert, om verbranding te voorkomen. Maar niet alle zonnebrandsprays blijken voldoende bescherming te bieden, meldt de Consumentenbond.

Het gaat specifiek om zonnebrandsprays met factor 30. Maar liefst 15 sprays werden door de Consumentenbond beoordeeld op bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket. Een spray van Lovea kreeg een onvoldoende: de spray beschermt niet voldoende tegen uv A-straling.

Te lage factor

Ook twee sprays van Australian Gold en Lucovitaal konden niet op een goed cijfer rekenen. De twee sprays bleven namelijk hangen op een factor 15 en 19, in plaats van factor 30. Blind vertrouwen op wat er op de spray staat, kan dus niet. En het vervelende is dat het lastig is om zelf te controleren wat de factor echt is.

Het grootste gevaar is natuurlijk dat je alsnog verbrand, ook al heb je je ingesmeerd. En dat kan op de korte en lange termijn schadelijk zijn voor je huid.

Ook andere sprays kregen een lager cijfer, omdat ze specifieke allergenen of hormoonverstorende stoffen bevatten. Het gaat om sprays van de Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal. Nog erger: in sprays van P20 en Louis Widmer zit een hormoonverstorend ingrediënt dat afgeraden wordt in de EU. Daarom werden deze sprays uitgesloten van de test.

De beste sprays

Maar met welke spray zit je dan wel goed? Volgens de Consumentenbond kun je het beste kiezen voor die van Garnier, Vision of de Kruidvat. Daarmee kun je jezelf goed insmeren en veilig de zon in, om lekker te gaan liggen bakken.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.