Zonnige Europese landen in trek bij toeristen als gevolg van terreur

Nu aan het lezen

Zonnige Europese landen meer in trek bij toeristen als gevolg van terreur

Zonnige Europese landen meer in trek bij toeristen als gevolg van terreur

Ben je net terug van vakantie of heb je nog een tripje in het verschiet? Dikke kans dat je net als andere reizigers en toeristen een andere bestemming hebt gekozen dan normaal gesproken.

De oorzaak: de terreuraanslagen in het afgelopen jaar hebben de reisplannen en bestemmingen van miljoenen reizigers flink in de war gebracht. De ooit immens populaire piramides in Egypte worden gemeden, net als de Eiffeltoren, de Tunesische kust en de Hagia Sophia in Istanboel.

Mijden

Alleen al Parijs zou een verlies lijden van zo’n 750 miljoen Euro sinds de aanval van extremisten die 130 doden opleverde op 15 november 2015, aldus Franse autoriteiten.

Spanje, Italië en andere zonnige Europese bestemmingen zien daardoor een flinke toename van toeristen. Dit zou komen doordat toeristen bang zijn en bestemmingen mijden waar terreurincidenten hebben plaatsgevonden.

Egypte is wereldwijd gezien een van de zwaarst getroffen plekken in relatie tot de toerismecijfers met dalingen van zo’n 50 procent, volgens data van de VN.

Perceptie

Het hoofd van brancheorganisatie WTTC (World Travel & Tourism Council) David Scowsill vertelde CNNMoney dat het aantal toeristen dat afreist naar landen in Zuid-Europa met zo’n 20 procent tot 30 procent is gestegen in vergelijking tot vorig jaar. Mensen reizen dus nog steeds, maar wel naar andere landen dan normaal gesproken.

barcelona 1

Dit heeft volgens Scowsill te maken met een idee van wat het minst risico oplevert. “Mensen kiezen andere bestemmingen op basis van hun perceptie van veiligheid”, aldus Scowsill.

Bepaalde landen zien juist een toestroom van toeristen: zo is Spanje op dit moment de derde meest populaire toeristenbestemming in de wereld. Italië komt op de vijfde plaats, aldus de VN Wereldtoerisme Organisatie.

Toeristen

Sean Tipton, een vertegenwoordiger van de Associatie van Britse Reisagenten vertelde tegen CNN Money dat Spanje een ‘record gaat vestigen voor bezoekers afkomstig uit de hele wereld.’

Binnen Europa zijn het met name Britten, Duitsers, Scandinaviërs en Nederlanders die passen binnen deze trend, touroperators spelen daar slim op in. Volgens Scowsill legt de verschuiving van bestemmingen wel een enorme druk op hotels en andere vormen van accommodatie.

Bulgarije

Verrassende nieuwkomer met betrekking tot toerisme is Bulgarije. Het land dat naast Griekenland en Turkije ligt, heeft een fantastische kust aan de Zwarte Zee. “Bulgarije komt van ver maar wordt nu een grote reizigers- en toeristenbestemming”, aldus Scowsill.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.