Zweden besluiten een gehele stad te verhuizen en dit is waarom - Vance

Nu aan het lezen

Zweden besluiten een gehele stad te verhuizen en dit is waarom

Zweden besluiten een gehele stad te verhuizen en dit is waarom

Je hebt van die nieuwtjes die maken dat je twee keer moet knipperen, wil je ze geloven. Zo ook vanochtend. Vet gekopt schrijft Quartz over een Zweedse stad met 18.000 inwoners die hupsa – of høpsa – wordt verkast naar een paar meters verderop.

Met stadje bedoelen we ook echt een stadje: de volledige bevolking én het aantal gebouwen van Kiruna, het meest noordelijke bewoonde stadje in Zweden, gaan stapsgewijs naar nieuw grondgebied.

De reden voor de volksverhuizing is dat de huidige grond niet stabiel genoeg is. Drie kilometer verderop is de grond dat wel. Om op solid grounds te komen, staken de Zweden de handen uit de mouwen en liftten de huizen op trucks zodat ze verderop rustig verder kunnen leven.

Mijn

De reden van de mini-volksverhuizing is het mijnproces van een grote, nabije mijn. De optie om dit bedrijf te sluiten was er niet, het stadje is van oudsher gebouwd rondom de mijn. Verhuist de stad niet, dan is er de kans dat alles verdwijnt in een groot zinkgat: een soort extreme wegverzakking.

Het proces zou met gemak 100 jaar in beslag kunnen nemen, maar zoveel tijd hebben de Zweden niet. Het Noorse architectuurbedrijf dat het project op zich neemt, moet het klusje in 20 jaar kunnen klaren. “Kiruna zal een beetje zijn zoals een duizendpoot met voetjes die hem vooruit schuifelen, langzaam een paar kilometer naar het oosten”, aldus Mikael Stenqvist in bovenstaande promo-video die al een jaar geleden werd gemaakt.

Grootste gemeente

De video is het kijken waard, want naast het razend interessante project is Kiruna de nummer 2 grootste bewoonde gemeente in de wereld; het heeft een gigantisch oppervlak en heeft slechts een paar duizend mensen op de teller.

Omdat het erg noordelijk ligt, wordt het tevens in de winter vaak niet licht. De promo-video voor het project is daarmee haast een sociologisch rapport over de gemeenschap en de intieme, persoonlijke onderlinge contacten die er al jarenlang zijn.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.