Zzp'ers mogen prijzen onderling met elkaar bespreken - Vance

Nu aan het lezen

Zzp’ers mogen prijzen onderling met elkaar bespreken

Zzp’ers mogen prijzen onderling met elkaar bespreken

Het was altijd verboden om als zzp’ers onder elkaar afspraken over prijzen te maken. Maar tegenwoordig is het voor hen toegestaan om onderling afspraken te maken over hun beloning voor het werk dat zij leveren. Op deze manier kunnen zij hogere tarieven afdwingen bij werkgevers.

Opvallend is dat deze nieuwe regel wordt voorgesteld door Autoriteit Consument en Markt. Een organisatie dat normaal gesproken deze ‘verboden afspraken’ moet voorkomen. Het zou namelijk tot hogere prijzen kunnen leiden voor consumenten. Toch wil de toezichthouder voor sommige zzp’ers een uitzondering maken.

De reden hiervoor? Als er geen onderlinge afspraken gemaakt kunnen worden, bestaat de kans dat een aantal ondernemers onder het bestaansminimum terecht komen.

Minimum prijzen

Het kabinet wil vanaf 2021 een minimumtarief van 16 euro per uur vaststellen voor zelfstandigen. Dit om te voorkomen dat de ondernemers onder het bestaansminimum terecht komen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau SEO blijkt dat een hoop zzp’ers op dit moment onder het tarief van 16 euro per uur werken. Deze ondernemers werken voornamelijk in de post, de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer.

Zelfstandigen kunnen nu met elkaar afspraken maken om boven het minimumtarief uit te komen.

Deze regel geldt helaas niet voor alle zzp’ers. Het ACM maakt een uitzondering voor zelfstandigen die nauw samenwerken met werknemers binnen een bedrijf. Deze zelfstandigen zijn niet te onderscheiden van de werknemers binnen het bedrijf.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.