Het is soms moeilijk te geloven, maar we zitten inmiddels al ruim vijf maanden in de coronacrisis. En dat eist zijn tol, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Er zijn namelijk een hoop mensen die dreigen uit te vallen als gevolg van burn-outs. “Het stijgende ziekteverzuim dat we nu al zien, is slechts de voorbode van een nakende burn-out epidemie”, zegt voorzitter Theo Immers op de site van het NCPSB.
Het NCPSB deed een Vitality Mind Challenge-onderzoek, wat een testonderzoek is dat een voorspellende waarde heeft. Dit onderzoek neemt zowel de waarneembare symptomen van een burn-out mee als indicatoren die wijzen op een aankomende burn-out. Daardoor kun je beter voorspellen wie er een ‘verborgen burn-out’ heeft, wat betekent dat diegene in de komende zes maanden dreigt uit te vallen. In Nederland gaat het volgens het onderzoek om maar liefst 4 miljoen mensen.
De meeste huidige en aankomende burn-outs zijn het gevolg van twee dominante oorzaken, stelt het NCPSB. Lang niet iedereen is door de huidige crisis nog zeker van zijn baan. Daardoor bespreekt ook niet iedereen zijn problemen met zijn baas, uit angst dat ze hun baan verliezen. “Ze gaan bovendien een tandje bijzetten om zichzelf onmisbaar te maken. Dat verhoogt de stress en zo werkt de werknemer mee aan zijn eigen uitval”, aldus Immers. Daarnaast werken we veel thuis, wat ook bijdraagt aan de huidige stresscrisis.
Volgens Immers zijn de eerste signalen van deze golf aan burn-outs nu al zichtbaar. “Verplegend personeel vertelt dat ze niet meer uitgerust terugkeren van hun vakanties. Dat zijn klassieke voortekenen van een aanstormende burn-out.” Wat we nu zien is echter slechts het topje van de ijsberg. Het overgrote deel van de mensen – 80 procent – ziet volgens Immers een burn-out namelijk niet aankomen.
Zo voorkom je burn-outs
Het goede nieuws is dat je een burn-out goed kunt voorkomen, mits je vooraf actie onderneemt. Het stellen van grenzen is bijvoorbeeld een goed middel om te voorkomen dat je te veel stress krijgt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een moment voor jezelf te nemen en voldoende te bewegen. Mocht je toch problemen ervaren, praat er dan over en vraag vooral ook om hulp. Hoe eerder je problemen aanpakt, hoe sneller je er immers ook weer vanaf bent!
Volgens het NCPBS ligt er verder een rol voor werkgevers op dit gebied. “Door werknemers bewust te maken van de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende gedragingen die leiden tot stress, kun je een burn-out heel goed afwenden. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”