Nu aan het lezen
Food is helemaal hip. Een paar jaar geleden begon de power food hype wereldwijd [Goji-bessen ring a bell?] en sindsdien zijn steeds meer mensen ook over eten gaan bloggen. Mannen, vrouwen, kinderen, studenten; het maakt niet – iedereen heeft zo zijn eigen smaak en lievelingsgerechten. Maar waarom begin je met foodbloggen, wat inspireert je en wat zijn dan je food blogger’s favorites?
De één is verslaafd aan bacon en gooit dit dan ook overal op, de ander heeft dit met chocola of pindakaas. Elger heeft ook een opvallende verslaving, namelijk: burgers. In alle soorten en maten. Jij dacht dat een burger niet meer is dan een zacht broodje, homp rundvlees en een plak kaas? Elger laat zien dat een echte Burger veel meer is dan een mager broodje hamburger bij de Mac.
Na zijn studie aan de Universiteit van Twente begon deze ‘professionele nerd’ een carrière bij de NOS, werd radiomaker bij Glow.FM en werkt momenteel als onze in-house Chief Content. Dit alles gaf niet genoeg voldoening, want naast een passie voor technologie en gadgets voelt Elger een grote liefde voor burgers. In 2015 richt Elger zijn blog Vrijdag Burgerdag op waar hij elke vrijdag een lekkere burger deelt en een recept rond stuurt. Maar heeft deze blogger dan ook andere favorites?
Ik ben dol op het boek ‘Hamburgers 100 knalrecepten’, omdat het een heel simpel en toegankelijk boek is dat zich op niet al te culinaire burgers richt. Andere boeken kunnen in dat opzicht nogal pretentieus zijn, terwijl in mijn optiek juist iedereen een lekkere burger kan bakken. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Mijn meest gebruikte kookboek is ‘Jamie in 15 minuten’. Dit boek gebruik ik vooral veel als ik geen burgers bak. Naast mijn liefde voor de smaken die Jamie gebruikt, zijn de recepten in dit boek ook lekker toegankelijk, gezond en snel. Al red ik het nooit in 15 minuten…
Voor mij is mijn gehaktmolen heel belangrijk. Ik kreeg het cadeau vlak voor ik mijn blog startte en het is een ware must! Het geeft je zoveel meer controle over de kwaliteit, versheid en het vetgehalte van je burgervlees. Het is echter wel een hele simpele molen waarbij ik me een lam arm moet draaien om het vlees er doorheen te krijgen – dat wel.
Eigenlijk is een groot deel van de burgers die ik maak vrij makkelijk om te bereiden. Er is niet bepaald een burger die er echt voor mij uitspringt, ze zijn allemaal zó lekker!
De Insanity Burger van Jamie Oliver! Ik zou willen dat ik hem zelf had bedacht. Het vlees krijgt wat extra pit door de mosterd en de tabasco, en daarnaast zorgen de saus, de kaas, het spek en de ui voor nog veel meer smaak. Het is gewoon een feest in je mond!
Zoals je hoogstwaarschijnlijk al had gemerkt: ik ben dol op Jamie Oliver. Hoe cliché dat ook mag zijn. Daarnaast vind ik Sam Stern (ook al een Brit) ook erg goed. Dit vooral omdat hij de moeite doet en neemt om je echt wat te leren, waardoor je niet blind recepten volgt, maar echt je eigen kookcreativiteit aanwakkert. En die gast is pas 25! Hoe tof is dat?
In mijn burgers is dat logischerwijs het rundvlees. Hiervoor gebruik ik meestal een goede riblap, maar soms ook een schouderstuk of sukade-lap, eventueel met een beetje biefstuk er doorheen. Daarnaast wordt alles lekker met ui en knoflook. Gewoon alles in het leven. En ik doe veel met koriander.
Het online magazine Where The Food Is. Ze publiceren niet veel, maar het zijn prachtige verhalen over eten, voorzien van nog mooiere foto’s.
Ik kom regelmatig bij Dille & Kamille voor tools en kruiden. Het heeft een soort down-to-earth mentaliteit, die ik wel fantastisch vind. Daarnaast snuffel ik vaak rond op de kookafdeling van de Bijenkorf om mij te vergapen aan veel te dure tools en apparatuur.
Als kind aten we eens in de zoveel tijd pap als dessert en dat is één van de dingen die ik heb meegenomen toen ik uit huis ging. Het kan zo simpel zijn als een griesmeel of pap van warme custard-vla met appel. Heerlijk is dat, als het buiten donker en koud is. In de lente en zomer ga ik uiteraard voor een goede burger. Daar ben ik natuurlijk altijd dol op, maar in de zon smaakt hij altijd nog net wat beter.
Ik twijfel tussen Londen en Berlijn. In Berlijn wordt wat meer geëxperimenteerd, daar zijn bijvoorbeeld Aziatische burgers in de opkomst. Ook kun je er heel betaalbaar eten.
In Londen heb je, zeker qua burgers, weer net wat fijnere zaken. Byron is hier een voorbeeld van, deze zaak zit echt in elke wijk en ze bakken betere burgers dan de gemiddelde Nederlandse burgerbar. Mijn allergrootste favoriet is Meat Mission, een soort metal-kelder met heerlijke burgers die ze zonder bord of iets serveren. Een ware beleving!
Ik kijk echt nooit documentaires of films over eten. Raar is dat he? Het enige dat ik soms kijk om te ontspannen is Rudolph’s Bakery op 24Kitchen, omdat ik – naast burgers – ook dol ben op baksels.
Leer koken door het te doen, en geef er vervolgens je eigen twist aan. Ik heb het hier niet over hele moeilijke skills of gerechten, het gaat vooral om de basistechnieken en smaken. We koken anno 2016 zo ontzettend veel uit pakjes en potjes, terwijl het zoveel lekkerder en leuker is om het zelf te maken. En het is niet zo moeilijk als je denkt.
Een voorbeeld van iets dat heel makkelijk kan: het platslaan van kip. Dat kan bijvoorbeeld met een deegroller. Doe de kip met kruiden tussen plastic-folie of bakpapier en bak deze vervolgens kort. Doordat de kip dun is, wordt hij minder taai en je kunt hem vervolgens in reepjes snijden in plaats van reepjes los te bakken.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.