Vance

Geen geld achter de hand? Zo zorg je voor een goedgevulde spaarrekening

Afbeelding: Unsplash

Heb je ook moeite om die spaarrekening goed gevuld te houden? Je bent niet de enige. Eén op de zeven Nederlanders heeft helemaal geen spaarrekening en bij financiële tegenslagen kunnen ze net aan 2.000 euro bij elkaar sprokkelen. Volgens Nibud is dat veel te weinig. Maar hoe pak je dit aan als sparen niet echt aan jou besteed is?

Spaarrekening vullen

Sparen voor een mooie reis lijkt toch altijd iets makkelijker te gaan dan sparen voor als er een keer iets in huis gebeurt. Wanneer de wasmachine plotseling kapot is en je een nieuwe moet kopen, ben je toch al gauw een paar honderd euro kwijt. Dat is aardig wat geld, helemaal als je geen spaarrekening hebt.

Dankzij deze 5 tips heb je in no time en goed gevulde spaarrekening:

Financiën bijhouden

Als je niet weet wat er allemaal inkomt, kun je eigenlijk ook niet weten wat je precies uit kunt geven. Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk hun inkomsten en uitgaven netjes bijhouden. Probeer daarom eens een maand bij te houden wat er precies binnenkomt, maar vooral ook wat eruit gaat.

Misschien geef jij veel meer geld uit dan nodig is, en kun je daar dus heel gemakkelijk op besparen. Zet het geld dat je niet meer aan bijvoorbeeld koffies of lunchen buiten de deur uitgeeft direct op je spaarrekening. Zo heb je niet eens écht door dat je aan het sparen bent.

Doelen

Het sparen wordt nu eenmaal makkelijker als je er een doel aan stelt. Sparen voor een gevulde bankrekening is niet zo spannend, en dat is dan ook vaak de reden dat het niet lukt. Spaar daarom voor een doel, zoals een mooie reis of jouw droomauto. Je kunt uitkijken naar het moment dat je deze reis daadwerkelijk kunt maken, of die auto kunt kopen. Dat maakt het natuurlijk al een stuk leuker om te sparen.

Ben jij iemand die helemaal geen spaarrekening hebt en wil je daar eerst verandering in brengen? Beloon jezelf dan wanneer je spaart. Dit kan zijn in een mooi bosje bloemen voor jezelf omdat je al de hele week geen koffietjes gekocht hebt, of juist één etentje in de week waar je echt van kunt genieten, in plaats van alle onnodige koffies die je onderweg koopt.

Impulsaankopen

De kans is groot dat je wel eens een impulsaankoop gedaan hebt. Zonde! Want in de meeste gevallen valt deze aankoop achteraf toch behoorlijk tegen. Voer daarom de 24 uurs-regel in. Als je iets echt heel graag wilt hebben, moet je toch nog 24 uur wachten om dit daadwerkelijk te kopen. Zo heb je ruim de tijd om te bedenken of je dit product écht nodig hebt.