Vance

De ijsbeer is in gevaar: sneller uitgestorven door klimaatverandering dan gedacht

Afbeelding via Unsplash

De kans is heel erg groot dat de ijsbeer zal uitsterven als gevolg van klimaatverandering. Het is iets wat al langer geroepen werd, maar nu blijkt dat dit zelfs al voor het jaar 2100 kan gebeuren. Dat melden wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change.

Het uitsterven van de ijsbeer heeft alles te maken met het smeltende ijs op de Noordpool.

Noordpool

De ijsberen leven in het Noordpoolgebied, maar hier begint het ijs steeds sneller te smelten. De carnivoren leven van vis en zeehonden, maar door het smelten van het ijs wordt het voor hen steeds lastiger om dichtbij hun prooi te komen.

Het is voor de ijsberen niet lastig om een periode zonder voedsel te leven, ze zijn zelfs gewend om te vasten. Dit doen ze vooral tijdens de zomer, wanneer het warmer is en het ijs smelt. Maar tegenwoordig duren deze warme periodes veel langer, waardoor de vastperiode voor de ijsberen ook een stuk langer wordt.

Bewoonde gebieden

Uiteindelijk gaan de ijsberen steeds verder op zoek naar voedsel en dat zorgt ervoor dat ze tot ver buiten hun territorium terecht komen. In sommige gevallen komen de beren al in bewoonde gebieden aan, op zoek naar voedsel.

De kans dat ijsberen zonder voedsel de winter overleven, wordt volgens onderzoekers steeds kleiner. Ze bouwen veel minder vetreserves op en overleven die vastperiode daardoor minder goed.

WNF

Het Wereld Natuurfonds laat weten enorm geschrokken te zijn door dit nieuws. Want als de uitstoot van broeikasgassen in dit tempo doorgaat, dan zullen de ijsberen in het jaar 2100 waarschijnlijk al uitgestorven zijn. Het WNF laat weten dat het zeker nog niet te laat is. “Als we de uitstoot nu stoppen, dan blijft de schade enigszins nog beperkt en kunnen we naar schatting ruim 50 procent van het zee-oppervlak behouden”, aldus Gert Polet, ijsberenexpert van WWF-NL.