Ga je vandaag naar de McDonald’s en bestel je daar een milkshake of een beker frisdrank? Dan krijg je nu geen plastic rietjes meer. En ook de plastic deksels van de McFlurry zie je na vandaag niet meer. McDonald’s doet deze vormen van plastic nu namelijk in de ban en gebruikt papieren alternatieven.
De beslissing van McDonald’s komt niet uit de lucht vallen, schreef Het Parool vorige maand. De keten besloot twee jaar geleden namelijk al dat plastic moet gaan verdwijnen uit zijn restaurants. Maar dat is geen stap die je zomaar kunt zetten. Eerst moesten alternatieven nog uitgebreid getest worden.
Vorige maand was het dus zo ver: het einde van de plastic rietjes en deksels van de McFlurry werd aangekondigd. En die verandering gaat vanaf vandaag in. De bedoeling is dat daarmee 70.000 kilo plastic per jaar bespaard wordt in Nederland. En daar stoppen de plannen van de McDonald’s niet, vertelde Erwin Dito, managing director van McDonald’s Nederland, eerder al: “Ons doel is om op termijn over te stappen naar een alternatief waarbij we voor frisdranken helemaal geen rietje meer hoeven uit te geven. Daarbij denken we aan een deksel gemaakt van geperste vezels, met daarin een speciale drinkopening.”
Heeft het nut?
De besparing van plastic is hard nodig. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek van ING Economisch Bureau dat we jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen per persoon gebruiken. En volgens het CBS produceerden we in 2016 ongeveer 23 kilo plasticafval per persoon, schrijft RTL Nieuws vandaag. Maar helpen besparingen als die van de McDonald’s dan ook echt?
Het antwoord is: in ieder geval een beetje. De McDonald’s verkoopt namelijk wel érg veel rietjes. “Bovendien verandert er de komende tijd nog meer: volgend jaar komt er statiegeld op kleine drankflesjes, daarna waarschijnlijk ook op blikjes. Die dingen samen, dat gaat echt enorm helpen”, zegt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation tegenover RTL Nieuws. Bovendien worden dergelijke verboden ingesteld op basis van wat we vaak in de natuur vinden. Rietjes spoelen vaak aan op het strand.
Overigens is een groot deel van de verpakkingen dat nu bij de McDonald’s gebruikt wordt ook al gerecycled of gemaakt van hernieuwbaar materiaal. Dat geldt voor 85 procent van alle verpakkingen van de fastfoodketen.