Vance

Heeft Nederland aan het einde van de eeuw een mediterraans klimaat?

Afbeelding via Unsplash

We merken het allemaal: het wordt warmer in Nederland. De zomers hebben meer hete dagen, het is droger en van een witte Kerst hoeven we al langer niet meer te spreken. Vorig jaar hebben we met meerdere hittegolven te maken gehad en de kans is groot dat we ook deze zomer zeker nog een aantal tropische dagen kunnen verwachten. Maar krijgen we in Nederland ook echt te maken met een mediterraans klimaat?

Mediterraans klimaat

De statistieken van Weerplaza laten zien dat het eigenlijk steeds maar warmer zal worden. Als die trend wordt doorgetrokken, zullen die tropische temperaturen in Nederland ook steeds normaler gaan worden. We zullen aan het einde van de eeuw dan zelfs te maken hebben met een mediterraans klimaat.

Ook als we naar het verleden kijken, is er al een hoop veranderd in ons klimaat. Zo’n honderd jaar geleden lagen de temperaturen gemiddeld twee graden lager. Het vriest minder in de winter en het is in deze periode juist natter. De zomers zijn een stuk warmer en juist veel droger.

Gematigd zeeklimaat

Op dit moment spreken we van een gematigd zeeklimaat in Nederland. Als we naar de statistieken kijken, is de gemiddelde temperatuur 17,9 graden, gemeten over de periode van 1981 tot 2010. Volgend jaar zal er een nieuw gemiddelde uitkomen, over de periode van 1991-2020. Waarschijnlijk ligt de temperatuur dan op 18,3 graden. Als je deze lijn doortrekt, zullen de temperaturen aan het einde van de eeuw waarschijnlijk uitkomen op 20 graden, of misschien wel 22 graden.

In dat geval spreek je niet meer van een gematigd zeeklimaat, maar van een warm zeeklimaat. Dat is vergelijkbaar met het klimaat van wat we nu kennen in het noorden van Italië en in delen van de Provence in Zuidoost-Frankrijk.

Klimaatverandering

Het klinkt misschien wel lekker, dat we in Nederland een mediterraans klimaat krijgen. Maar echt normaal is het natuurlijk niet. Deze opwarming heeft namelijk alles te maken met klimaatverandering, en dat is iets waar we ons juist zorgen over moeten maken.

De enige manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is door de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Dat kan alleen als we met z’n allen in actie komen. Hoe je dat doet, lees je hier.