Nu aan het lezen
Thuis hielden we onze emoties voor onszelf, het werd niet zo geuit. Dat zei troubadour Gerard van Maasakkers tien jaar geleden in een interview. Hij verwees daarbij naar het Brabantse landschap: net als de taal en de volksaard een beetje kronkelend.
Meanderend, zegt de gids die een groep journalisten, influencers en sportievelingen deze zaterdag kennis liet maken met een bijzondere fietsroute van Den Bosch naar het pittoreske Heusden; een vestingstadje bomvol galerieën, nieuw design en eeuwenoude ambachten.
De fietstocht langs de kronkelende Maas laat onze benen trappen en nekken draaien: er is zoveel moois. Natuur, stilte en groen: mijlenver groen.
Fietsen en design is een combinatie waar ons hart harder van gaat kloppen, al helemaal omdat niet alleen het fietsen centraal staat, maar het rondkijken en opdoen van nieuwe omgevingen. Speciaal daarvoor lanceerde Routebureau Brabant een nieuw routeconcept.
Met twee pop-up routes fiets je langs bijzondere plekken in Brabant en pauzeer je bij creatieve hotspots: het eerdergenoemde Heusden, het textielmuseum in Tilburg of een bezoekje aan het roze Werkwarenhuis in Den Bosch.
Terug naar de fietstocht. Terwijl onze fietsen razen over smalle paden, nemen de schapen niet eens de moeite hun kop op te tillen. Te wijten aan de warme nazomerzon en de ontspanning van het platteland. Want dat Nederland niet alleen bestaat uit drukte, bumperkleven en overvolle treinen, bewijst Brabant zodra je één van de talloze fietsroutes volgt.
Ik stap niet vaak op de fiets zonder een functioneel doeleind, maar het ontdekken van nieuwe plekken dicht bij huis leek me bij gebrek aan een naderende citytrip een goede compromis. En zoals dat werkt met schoonheid om je heen, merk je pas dat de meest fantastische natuurgebieden praktisch in je achtertuin liggen als een ander je erop wijst.
Iedere zaterdag en zondag van tot en met 24 september 2017 kun je de routes fietsen en dat belooft behoorlijk Instagramwaardig te zijn. Te beginnen in het Bossche Werkwarenhuis, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station, aan de voet van de Verkadefabriek.
Het is een fonkelroze ruimte met industriële details, te danken aan de voormalige Veevoederfabriek die er jaren brokken produceerde.
De niet nader te benoemen geur die destijds door de Brabantse hoofdstad waaide als de wind verkeerd stond, is nu vervangen door verse koffie, heerlijke diners bereid in de buitenkeuken en een zelfgestookt vuurtje: in het Werkwarenhuis is het vooral zélf doen en experimenteren.
Bijvoorbeeld met design. Social Label, een stichting voor mensen die om wat voor reden ook een afstand hebben tot de maatschappij en arbeidsmarkt, heeft een prachtige winkel met producten zoals handgemaakte lampen, schorten en servies.
Social label heeft 10 werkplaatsen in heel Nederland, waaronder Rotterdam en diverse Brabantse steden. Het is voor mensen die graag met hun handen werken én liefhebber van een nieuwe sociale economie, vertelt mede-oprichter Petra Janssen. Zij gaf 15 jaar les aan de Design Academy, het epicentrum van Dutch Design.
Janssen vertelt over de kracht van design, niet alleen in esthetische zin maar vooral sociaal. “We hebben prijswinnend design in huis, dat we afgelopen DesignWeek mochten presenteren in Milaan. Aan het tripje deed iedereen mee: zelfs Cello, Reinier van Arkel en RIBW Brabant reizen met hun mensen mee.”
Het resultaat van de inspanningen mag er wezen: sommige cliënten die werken bij Social Label konden na het tripje zonder hun medicijnen. Petra: “Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat ze meedraaien met de ‘gewone’ maatschappij.”
Die inclusiviteit is geen buzzword; soms zitten de cliënten in het Werkwarenhuis te werken, terwijl jij achter je laptopje tikt en een Bossche bol naar binnen stouwt. Best lekker, al zeggen we het zelf.
Dat niet alleen Eindhoven relevant is voor liefhebbers van design, hoopt de organisatie met deze pop-up route te kunnen laten zien. Fiets door de keramiekwerkplaatsen van Sundaymorning@EKWC in Oisterwijk en ontdek de geschiedenis en toekomst van Textiel in het TextielMuseum in Tilburg.
Of pak de route van Den Bosch naar Heusden en beloon jezelf na 16 kilometer door het groen te zijn gefietst, met koffie en een fijne lunch. Wandel wat rond en snuif cultuur in één van de vele galerieën en winkels waar ouderwetse ambachten worden bedreven zoals het maken van couture en dompelkaarsen.
Cultuur en design is een breed begrip. Dat zover reikt tot de zaterdagse brocantemarkt in Heusden en de aangrenzende Brouwerij Kareltje. Waar geen kunst en design maar een biertje inspireert – tot het weer tijd is om op de fiets te stappen.
Psssst: Op vertoon van deze routekaart krijg je in september gratis toegang tot de deelnemende locaties. kan je deelnemen aan extra workshops en rondleidingen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.