Smartphone wordt steeds minder gebruikt op de fiets - Vance

Nu aan het lezen

Smartphone wordt steeds minder gebruikt op de fiets

Smartphone wordt steeds minder gebruikt op de fiets

Eerder dit jaar, in juli om precies te zijn, ging de nieuwe wetgeving in: bellen en appen op de fiets werd verboden. Deed je dit na deze datum nog wel, dan kon je een boete van maar liefst 95 euro verwachten. Niet mis. Deloitte deed onderzoek naar het smartphonegebruik op de fiets van tegenwoordig. En daar kwam uit dat we deze daadwerkelijk een stuk minder gebruiken tijdens het fietsen.

Vorig jaar gaf 49 procent aan hun smartphone te gebruiken op de fiets. Dit jaar is dit aantal gedaald naar 36 procent. Een goede vooruitgang dus!

Muziek luisteren op de fiets

Gelukkig is het niet verboden om muziek of podcasts te luisteren op de fiets, of om handsfree te bellen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders hun smartphone vooral op de fiets gebruiken om berichten te lezen en te versturen en voor het luisteren van muziek. Dat eerste kan nog wel eens gevaarlijk zijn, omdat je daarvoor toch aardig gefocust moet zijn op je telefoon, waardoor je minder scherp in het verkeer bent.

Voor het onderzoek werd ook gekeken naar de leeftijden van mensen die hun telefoon op de fiets gebruiken. Niet geheel verrassend blijkt dat jongeren van 18 t/m 24 jaar dit het meest doen (66 procent). Een categorie hoger, in de leeftijd van 25 t/m 34 jaar gebruikt 55 procent hun smartphone. Hierna volgt 35 t/m 44 jaar: 40 procent. Van 45 t/m 55 jaar gebruikt 27 procent hun smartphone tijdens het fietsen en slechts 17 procent van de 55-plussers gebruikt deze tijdens een fietsrit.

Aantal mensen met smartphone

Deloitte keek ook naar het aantal Nederlanders dat in het bezit is van een smartphone. Dit blijkt 93 procent te zijn, een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. En daarmee lopen we aardig voor op de rest van Europa. Alleen in Noorwegen en Spanje zijn nog consumenten in het bezit van een smartphone, daar heeft 94 procent van de bevolking er een.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.