Smartphone grote oorzaak van taalachterstand kinderen - Vance

Nu aan het lezen

Smartphone grote oorzaak van taalachterstand kinderen

Smartphone grote oorzaak van taalachterstand kinderen

Op dit moment heeft 25 procent van de kinderen in Nederland een taalachterstand. De reden hiervan? Het smartphonegebruik van de ouders. Omdat ouders tegenwoordig te veel met hun telefoon bezig zijn, wordt er minder tegen de kinderen gepraat. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de kinderen soms zelfs de basisschool met een taalachterstand verlaten.

Hema Foundation onderzocht in samenwerking met Tilburg University wat nu precies de oorzaak hiervan is.

Praten tegen kinderen

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University vertelt dat de manier waarop ouders met hun kinderen praten grote invloed heeft. “Je ziet dat er in de huidige samenleving minder tegen kleine kinderen gesproken wordt”, gaat ze verder.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan één derde van de ouders niet in volledige zinnen tegen hun kind praat. Bijna de helft van de ouders praat in brabbeltaal met hun kind. Margriet Sitskoorn noemt dit zorgwekkend. Het is voor ouders belangrijk om te blijven praten tegen kinderen. “Het vormt de hersenen en het zorgt ervoor dat verbindingen bij elkaar komen.”

Smartphonegebruik

Maar liefst vier op de vijf ouders geeft aan dat zij tijd aan hun smartphone besteden, terwijl ze deze tijd eigenlijk aan hun kind zouden moeten besteden. Meer dan de helft van de ouders geeft aan dat ze meer oprechte aandacht aan hun kind willen geven.

De hoogleraar denkt dat wanneer ouders weten dat taal noodzakelijk is de ontwikkeling van de hersenen van de kinderen, en het ervoor zorgt dat zij meer succes hebben later in hun leven, dat ouders dan toch sneller hun smartphone wegleggen.

Hema Foundation wil ouders door middel van dit onderzoek aanmoedigen om direct vanaf de geboorte te praten tegen hun kind, of eigenlijk al wanneer de baby nog in de buik zit. Dit doen zij door de bewustwordingscampagne te starten. Hiervoor lanceren zij het prentenboek ‘Kijk en lees mee met Nijntje’, mét een bijpassende interactieve app.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.