Zó maak je de mooiste foto's, gewoon met je smartphone

Nu aan het lezen

Zó maak je de mooiste foto’s, gewoon met je smartphone

Zó maak je de mooiste foto’s, gewoon met je smartphone

Kun je in deze periode wel een nieuwe hobby gebruiken? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Hoewel een hoop mensen nu waarschijnlijk al genoeg hebben gekregen van het puzzelen, haken en bakken, zijn er natuurlijk nog genoeg andere hobby’s die jij kunt uitoefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van fotograferen?

Tegenwoordig kunnen we ons allemaal wel fotograaf noemen, maar een paar extra tips om nóg meer uit die foto’s te halen, kan vast geen kwaad. In principe doen de standaardinstellingen van je smartphone al een hoop. Hier hoef je dus niet per se heel veel meer aan te veranderen, maar het is natuurlijk wel leuk om eens wat anders uit te proberen. Wie weet vind jij op deze manier je eigen stijl en kun je er al je creativiteit in kwijt.

Vergeet voordat je begint niet om de lens even schoon te vegen. Vette vlekken kunnen de kwaliteit van de foto’s behoorlijk beïnvloeden.

Focus

Allereerst beginnen we bij de focus van de foto. Wat wil je precies in beeld brengen? De smartphone pakt automatisch al de focus op een onderwerp in beeld, maar het kan interessant zijn om dit zelf juist te veranderen. Probeer hier eens mee te spelen.

Licht

Vervolgens kijk je naar de lichtinstellingen van de foto. Probeer deze eens aan te passen door middel van de schuifregelaar op het scherm. Het kan voor een verrassend resultaat zorgen.

Verder is het wat betreft licht belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Met deze zonnige dagen is dat natuurlijk geen probleem. Zorg er dan wel voor dat het licht op de juiste manier op het object valt dat je wilt fotograferen, anders werkt het licht juist tegen en zorgt het voor vreemde schaduwen.

Positie

Dan kijken we verder naar de positie van het object dat je in beeld wilt brengen. Het kan nogal saai zijn om deze recht in het midden van de camera te brengen. Interessanter is het om juist te spelen met de positie van het object. Het handige aan de smartphone is dat je gewoon gebruik kunt maken van het raster. Zorg ervoor dat het object juist iets meer links of rechts, onder of boven in het beeld komt te staan. Dat zorgt in de meeste gevallen voor een interessant en speels effect.

Houd je telefoon stil

De meeste smartphones beschikken over een goede stabilisator, waardoor het beeld netjes recht blijft. Maar wanneer je ook maar een klein beetje beweegt met je arm, zul je dit in de foto terugzien door onscherpte. En dat is zonde! Probeer bij het maken van de foto ervoor te zorgen dat je de telefoon zo stil mogelijk houdt. Doe dit bijvoorbeeld door met je elleboog ergens op te steunen.

Nabewerking

Tot slot kun je de foto’s natuurlijk nog helemaal eigen maken door deze op jouw manier te bewerken. Er zijn een hoop bewerkingsapps voor foto’s, dus er is keuze genoeg. Kijk achteraf eens naar de warmtegraad in de foto’s en experimenteer hiermee. En, vooral belangrijk, blijf oefenen!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.