Als een gezellige dokter van het type ‘bourgondisch buikje’ waarschuwt dat niet weinig maar helemaal géén alcohol het beste is, weet je dat het menens is.
Vooral als diezelfde dokter zegt zelf te zijn teruggeschakeld van dagelijkse alcoholconsumptie naar ‘af en toe een glaasje in het weekend.’ Is het een hype waarmee de medicus mij bestak of is alcohol anno 2018 echt net zo ouderwets als roken?
Dat laatste, blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek dat werd gedaan onder 600.000 drinkers in negentien landen. Ook dat ‘ene glaasje’ blijkt hartstikke schadelijk te zijn, blijkt uit de overzichtsstudie. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden. Minder dan één glas per dag of helemaal niet drinken is het beste voor de gezondheid.
Langer leven
Drink niet meer dan een glas per dag, luidt het Nederlandse advies voor alcoholconsumptie dat sinds 2015 is aangescherpt. Maar in veel andere landen waaronder de VS, Italië en Spanje tellen de adviezen vaak het dubbele aantal glazen en zijn ze daarmee officieel ‘te hoog’, aldus de onderzoekers.
Tot vijf dagen glazen alcohol per week is er nauwelijks schade, aldus de wetenschappers. Zware drinkers moeten opletten, willen zij gemiddeld één tot twee jaar langer leven. Dat kan al volgens de onderzoekers wanneer mensen van 40 jaar die zo’n 200 gram alcohol per week binnenkrijgen (zo’n drie glazen per dag) teruggaan naar 100 gram per week of minder (1,5 glas per dag).
Geheelonthoudende vrouwen worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de één-glas-per-dag-drinksters.
Slecht voor hart en vaten
Dat alcohol niet goed voor ons is, wisten we al. Maar een glaasje rood op z’n tijd, dat zou toch alleen maar goed zijn voor de gezondheid? Nou nee, schrijven de onderzoekers in de nieuwe studie. Met elk glas extra verhoogt de drinker de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma – zaken die stuk voor stuk dodelijk kunnen zijn.
Als je leven je lief is: Geniet, maar drink dus met extreme mate.