Dry January: we vroegen mensen hoe je een maand lang de fles laat staan - Vance

Nu aan het lezen

Dry January: we vroegen mensen hoe je een maand lang de fles laat staan

Dry January: we vroegen mensen hoe je een maand lang de fles laat staan

Dry January: in de maand januari drink je geen druppel alcohol. Het concept is overgevlogen uit Engeland en wint in Nederland steeds meer populariteit. Het einde van de maand januari nadert al. Dus lukt het mensen ook om het vol te houden? En hoe reageert de buitenwereld op een alcoholvrije periode?

Volgens Alcohol Concern, de Engelse organisatie die met het idee van Dry January kwam, heeft een maand geen alcohol drinken veel voordelen. Je slaapt beter, verliest gewicht, je hebt meer energie, de kwaliteit van je huid verbetert, het is goed voor je organen en je bespaart geld.

Bewust alcohol drinken

Een maand geen alcohol drinken, maakt je ook bewuster over je alcoholgebruik in het algemeen. Het kan je opvallen hoe vaak je in sociale gelegenheden bent waar alcohol wordt gedronken. Door zo’n alcoholvrije maand in te lassen, zal je in de toekomst misschien ook minder gaan drinken.

Jennifer Delano (34) is nu bezig met zo’n alcoholvrije maand en begon 2018 zonder drank. “Met oud en nieuw maakte een vriendin cocktails. Ik dronk er drie, maar ze waren heel sterk. Ik was meteen ziek en ik dacht: ik stop de maand januari met drinken. Later hoorde ik dat dit Dry January heette. Ik heb al met niet-drinken kunnen oefenen toen ik zwanger was. Daarna gaf ik borstvoeding en mocht ik ook amper drinken. Toen dat voorbij was dacht ik: ik kan weer. Voordat je het weet, drink je iedere avond een speciaal biertje.”

Volgens Jennifer zit alcohol overal verweven in onze maatschappij. “Ik was bij een nieuwjaarsborrel en de eerste vraag die ik kreeg was: ‘wil je rood of wit?’ Er wordt geen rekening gehouden met niet-drinkers. Moet je nagaan hoe lastig het moet zijn voor ex-alcoholisten?”

‘Je bent een loser’

Ook voor Carlijn Schepers (27) was dit één van de redenen om in de maand januari geen alcohol te drinken. “Ik wil dat alcohol minder vanzelfsprekend is. Ik denk normaal niet na over hoeveel ik drink. Ongemerkt drink je toch best veel. Hoewel ik doordeweeks thuis niet drink en soms twee biertjes als ik uit eten ga. Alleen met uitgaan, wat ik twee of drie keer per maand doe, drink ik meer.”

Jeroen Schreijenberg (21) besloot ook om een maand geen drank te drinken. “Ik wil fitter zijn, meer sporten en meer energie hebben.” Maar de reacties die hij krijgt zijn vaak negatief. Hij is de enige in zijn vriendenkring die even niet drinkt. “Mensen zeggen: ‘je bent een loser als je niet drinkt.’ En het barpersoneel reageert ook raar als ik twee bier en een cola bestel. Ik denk sowieso dat het onder mannen normaler is om te drinken. Vrouwen kunnen rustiger aan doen met drank, omdat ze veel etentjes hebben. Met mijn vrienden gaan we toch snel Fifa spelen en bier drinken.”

Volhouden?

Jennifer gaat de alcoholvrije maand makkelijk af. “Het is een eitje. Soms denk ik: zal ik iets alcoholisch drinken? Maar dan neem ik alcoholvrij bier of een glaasje thee.” Carlijn hield het niet vol. Na twee weken dronk ze weer. “Vorig jaar heb ik heel januari geen alcohol gedronken, maar nu heb ik het al opgegeven. Het ging in het begin al mis. Op de 27e ga ik naar een feestje. Ik had me voorgenomen om Dry January tot de 26e houden. Toen ik bij een etentje was, gingen we toasten. En ineens dacht ik: fuck it. Ik wilde toch liever genieten. Ik heb het dit keer niet serieus genoeg genomen. Zo erg vind ik het niet dat ik het niet heb volgehouden.”

Jeroen heeft nog geen druppel gedronken. “Ik vind het heerlijk. Ik ga stappen en de dag daarna voel ik me fris. In de weekenden is het wel moeilijker dan doordeweeks. Iedereen drinkt en je bent de enige die het niet doet. Maar ik zie wel hoe mensen worden van drank. Ik ben blij dat het mij lukt om weerstand te bieden.”

Carlijn ging tijdens haar twee weken dat ze niet dronk niet uit. “Ik ga niet stappen zonder alcohol. Dit klinkt misschien stom.” Jennifer vindt dat je juist moet uitgaan. “Je moet leren dat het leven zonder alcohol ook leuk is. Ga stappen en bestel een cassis. Ik ga zelf binnenkort naar een 90s feest, gewoon zonder drank.”

Toekomst

Jennifer wil deze alcoholvrije periode vast blijven houden. “Ik wil kijken hoe ver ik kom en ga na januari door. Ik wil bewuster met drank omgaan en op bijvoorbeeld verjaardagen geen alcohol schenken als ik niet zeker weet dat iedereen op de fiets is.” Carlijn: “Ik wil het idee van Dry January meenemen en in het algemeen minder drinken.” Voor Jeroen is de alcoholvrije maand voor nu voldoende. “Ik vind een maand lang genoeg, dus ga ik niet langer door. En carnaval komt er aan en dat kan je niet zonder alcohol vieren.”

Foto’s: Shutterstock

Hannah Hamans (26) schrijft het liefst over feminisme en seksualiteit en over nog veel meer onderwerpen waar je mogelijk 's nachts van wakker ligt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.