Dry January: dit doet een maand geen alcohol met je lichaam - Vance

Nu aan het lezen

Dry January: dit doet een maand geen alcohol met je lichaam

Dry January: dit doet een maand geen alcohol met je lichaam

Grote kans dat je tijdens de jaarwisseling goed geproost hebt op een mooi, nieuw jaar. Dan voelde je je gisteren waarschijnlijk nog niet helemaal tip-top. Met een flinke pech ben je vandaag nog steeds niet helemaal jezelf en overweeg je de komende maand even geen alcohol meer te drinken. Geen slecht idee.

Januari staat natuurlijk voor goede voornemens, en daar komt Dry January al om het hoekje kijken. Na alle feestdagen – gevuld met genoeg eten en natuurlijk de drank – is het weer tijd voor wat ritme, rust en regelmaat in je leven. Een gezonder leven, meer bewegen en minder (of geen) alcohol deze maand. Maar wat doet zo’n alcoholvrije maand eigenlijk met je lichaam?

Alcoholvrije maand

De Universiteit van Nederland zocht uit wat een maand zonder alcohol eigenlijk met zowel je lichaam als brein doet. Om daarachter te komen, moet je eerst weten wat alcohol precies doet.

Wanneer je alcohol drinkt, komt er dopamine in je lichaam vrij. Na een aantal drankjes worden de controlerende functies in je hersenen geremd, waardoor je je vrijer en uitbundiger zult voelen. Als je na dat punt nog verder gaat met de alcohol, dan krijg je te maken met de verdovende effecten: je wordt trager, slaperiger en je reactievermogen gaat achteruit.

Lever

Maar ook in je lever gebeurt er een hoop wanneer je die drankjes achterover slaat. In je lever worden alle giftige stoffen van je lichaam omgezet, dus ook de alcohol. Dat wordt hier omgezet in ethanal, wat niet alleen zorgt voor het dronken gevoel, maar ook voor de kater de volgende dag.

Het is fijn dat je lever de alcohol op deze manier kan omzetten naar water. Maar wanneer je teveel alcohol drinkt, raken je levercellen geprikkeld. Daarna zullen ze afsterven. Wanneer je teveel alcohol drinkt, ontstaan er littekens op je lever. Hierdoor zal je lever gaan verschrompelen en minder goed werken.

Voordelen

Het goede nieuws, is dat wanneer je lever verschrompeld is, deze wel weer terug kan groeien. Hoe je dit doet? Door het even goed de tijd te geven om weer te kunnen herstellen, door bijvoorbeeld een maand geen alcohol te drinken.

Maar dat zijn niet de enige voordelen van een alcoholvrije maand, ook mentaal zul je erop vooruit gaan. Proefpersonen die een maand lang geen alcohol dronken, geven aan zich fitter en alerter te voelen. Ook kan het een positief effect hebben op je nachtrust. Vooral na weken van genoeg alcohol, is dit dus best wel eens het proberen waard.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.