Dry January blijkt steeds populairder te worden in Nederland - Vance

Nu aan het lezen

Dry January blijkt steeds populairder te worden in Nederland

Dry January blijkt steeds populairder te worden in Nederland

Een jaar lang de alcohol laten voor wat het is, ofwel Dry January. In Nederland blijkt deze alcoholvrije maand steeds populairder, blijkt uit de cijfers van de organisatie die zich hierbij aansluit: IkPas. Via deze organisatie worden deelnemers een maand lang begeleid bij het laten staan van alcohol. Dit jaar gaven 23.747 mensen zich officieel op voor de maand zonder alcohol. Dat is maar liefst twee keer zoveel als vorig jaar.

Volgens de organisatie zijn er nog een hoop mensen die wel meedoen aan de alcoholvrije maand, maar zich hier niet voor opgegeven hebben. Zij schatten dat er zo’n 100.000 mensen meedoen aan Dry January dit jaar.

Trend

Rob Bovens van Tilburg University doet al een aantal jaar onderzoek naar deze maand. Hij ziet het aantal deelnemers jaarlijks toenemen, waarschijnlijk omdat het een trend is om met je gezondheid bezig te zijn. Maar ook in de media komt hier steeds meer aandacht voor, laat hij weten.

Hoewel een maand stoppen met alcohol een paar jaar geleden nog werd gezien als iets voor alcoholisten, wordt het nu steeds meer geaccepteerd. Mensen zijn zich steeds bewuster van het feit dat alcohol niet per se gezond is, en dat het negatieve effecten heeft.

Brabant

Dankzij deze cijfers is ook te zien waar in Nederland de meeste animo is voor deze alcoholvrije maand. Het blijkt dat Dry January erg populair is in Utrecht, maar vooral in Brabant.

Gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra heeft hier wel een verklaring voor: het heeft waarschijnlijk te maken met de vastentijd voor carnaval. De mensen denken een maand gezond te doen en de fles te laten staan, zodat ze met carnaval weer volop kunnen genieten. Dat compenseert het als het ware een beetje.

20 glazen per week

Uit de cijfers blijkt ook dat de deelnemers van Dry January forse drinkers zijn. Deelnemers vulden in dat zij gemiddeld 20 glazen alcohol per week dronken, dit was vorig jaar nog 17,5. Ook laat Rob Bovens weten dat ze zo’n duizend vragen gekregen hebben van deelnemers die het erg moeilijk hadden deze maand en zelfs onthoudingsverschijnselen hadden.

Benieuwd wat zo’n alcoholvrije maand eigenlijk met je lichaam doet? We schreven hier eerder al dit artikel over.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.