Het proberen waard: dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Nu aan het lezen

Het proberen waard: dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Het proberen waard: dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam

De kans is groot dat je de afgelopen maand wel een hoop alcohol hebt verorberd. We zitten tenslotte nog middenin de feestdagen en die staan er toch wel bekend om de grote hoeveelheden alcohol. Dat kan in de vorm van bier, wijn, glühwein, dat natuurlijk wordt afgesloten met champagne of cava op de laatste dag van het jaar. Toe aan een maand zonder alcohol?

Maand zonder alcohol

Op 1 januari word je misschien wel wakker met een gigantische kater en de gedachte om nooit meer te gaan drinken. Wist je dat dit helemaal niet zo’n verkeerd idee is? Want een maand zonder alcohol door het leven gaan, heeft misschien wel meer voordelen voor je lichaam dan je zou verwachten.

Voordelen

Immuunsysteem versterkt 

Het zal je vast niet onbekend in de oren klinken: wanneer je een periode veel (of vaak) drinkt, is de kans groter om ziek te worden. Je weerstand gaat namelijk omlaag. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je gedronken hebt, er lagere waarde aan witte bloedcellen in je lichaam zit. Juist deze witte bloedcellen pakken ziektemakers aan. Maar als je veel drinkt, gebeurt dat dus niet. Door een maand niet te drinken, kunnen die waardes weer stijgen.

Je slaapt beter

Misschien heb je het idee dat je beter slaapt na een lekker rood wijntje, maar feitelijk is dit niet het geval. Je komt misschien sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap gaat achteruit. Je komt minder snel in een diepe slaap, waardoor je meerdere keren wakker wordt ’s nachts. Dat komt onder andere omdat je lichaam hard aan het werk is om de alcohol in je lichaam af te breken.

Je lever groeit terug

We weten allemaal wel dat alcohol niet per se zo fijn voor je lever is. Die moet namelijk hard werken om alle giftige stoffen om te zetten naar lichaamseigen stoffen, zo ook met alcohol. Helemaal tijdens de feestdagen zal je lever overuren draaien. Als je gemiddeld vier tot zes glazen alcohol per dag drinkt, dan zal je lever verschrompelen. Hij wordt als het ware beschadigd door de alcohol. Gelukkig is dit weer terug te draaien: je lever kan tot 70 procent weer terug groeien. Maar, daarvoor moet je hem wel even de tijd geven. Een maand zonder alcohol kan hier dus goed bij helpen.

Je krijgt een betere huid 

Als je vaker last hebt van onzuiverheden op je huid, dan kan een maand geen alcohol drinken ook erg goed voor je huid zijn. De alcohol droogt je huid namelijk uit. Ook worden er minder hormonen geproduceerd die je lichaam kan helpen bij het absorberen van water. Door minder alcohol te drinken, zal je huid er beter uit gaan zien.

Je verliest gewicht

Tot slot nog een punt: je zult afvallen als je een maand geen alcohol drinkt. Al die lekkere drankjes zitten namelijk vol met calorieën. Wanneer je dagelijks een glas rode wijn drinkt, haal je al 574 calorieën per week binnen. Bij mannen worden deze calorieën opgeslagen als buikvet. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer je even geen alcohol drinkt, zul je dus ook iets afvallen.

Wellicht is een maand zonder alcohol wel helemaal niets voor jou, maar het is natuurlijk het proberen waard. Maak er in ieder geval een mooi nieuw jaar van. Gelukkig nieuwjaar!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.