Palmolie is de meest gebruikte olie ter wereld. Maar hier komt tegenwoordig steeds meer kritiek op. Niet gek ook, als je bedenkt hoeveel palmolie er in de wereld gebruikt wordt én wat er allemaal moet gebeuren om het goedje te verkrijgen. Maar wat is palmolie eigenlijk, waar wordt dit allemaal in verwerkt en wat doet dit met de natuur?
Wat is het?
Palmolie is een plantaardige olie die uit de vruchten van oliepalmen wordt gehaald. De olie zelf lijkt op kokosolie en wordt in heel veel producten gebruikt. Omdat het goedkoop kan worden ingekocht, is het heel populair bij veel fabrikanten.
Dat zorgt er ook voor dat het in vrijwel elk product in de supermarkt gebruikt wordt. Het zit bijvoorbeeld in gebak, pizza, zoete deegwaren en chocola. Maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat pindakaas smeuïger wordt en het maakt chips juist knapperiger.
De natuur
Op dit moment wordt meer dan 80 procent van de palmolie uit Indonesië en Maleisië gehaald. De bossen hier worden gekapt of platgebrand om plaats te maken voor palmolie-plantages. Maar liefst 33 procent hiervan gaat naar Europa. En Nederland mag dan een klein land zijn, maar we zijn wel de grootste afnemer van palmolie in heel Europa (!).
De vraag naar palmolie wordt steeds maar groter. Wat betekent dat er dus ook meer geproduceerd moet worden, en dan komen we op het grotere probleem: er moet ruimte gemaakt worden om palmolie te verbouwen met als resultaat dat er flinke stukken bos of oerwoud worden gekapt.
Eco-vluchteling
De ontbossing heeft een heel groot negatief effect hebben op het milieu. Als er minder bomen zijn, kan er ook minder CO2-uitstoot omgezet worden naar zuurstof.
Maar dat is niet het enige. Want ook ecosystemen worden door de verwoesting van die natuur vernietigd. Dit heeft een behoorlijke impact op de dieren en mensen die gedwongen worden om te vluchten.
Dit is vooral erg omdat het ook de bedreigde diersoorten in gevaar brengt. Door de grote hoeveelheden bomen die gekapt worden, is de orang-oetang op dit moment bijvoorbeeld aan het uitsterven.
Goedkoop
Er is goed nieuws want er zijn een hoop alternatieven voor palmolie. Maar omdat de palmolie zo goedkoop is, wordt het in vrijwel elk product gebruikt. Dat is dan ook reden nummer één voor bedrijven om het te blijven gebruiken. En zolang wij deze producten blijven kopen, zal er dus niets veranderen.
Tegenwoordig is palmolie gelukkig wel te herkennen op het etiket. Sinds 2014 zijn bedrijven ertoe verplicht op het etiket te vermelden welke soort olie er gebruikt wordt. Let hier wel op dat er heel veel verschillende soorten namen gebruikt worden voor palmolie.
Vaak staat er wel iets als ‘palm’ in de wetenschappelijke naam voor palmolie. Het is verstandig om in je achterhoofd te houden dat dit vaak gebruikt wordt bij de goedkope producten. Grote kans dat het in producten van het huismerk zit dus. Maar, laat je niet gek maken. Want ook in Calvé pindakaas of Nutella wordt gebruik gemaakt van palmolie.
De alternatieven
Gelukkig kan palmolie ook op een duurzame manier verbouwd worden. Dit is te herkennen aan het Greenpalm keurmerk en het RSPO-keurmerk. Kies je toch liever voor een andere optie, dan zijn dit de juiste alternatieven:
Kokosolie
Kokosolie wint aan terrein en lijkt veel op palmolie. Het heeft bij een normale temperatuur een vaste substantie, maar wordt vloeibaar wanneer je het opwarmt. Daarnaast heeft het flink wat voordelen: zo is het bijvoorbeeld goed voor je immuunsysteem, je hart en kan het helpen bij gewichtsverlies.
Je kunt het ook voor ongeveer alles gebruiken: in de keuken om mee te bakken, maar ook voor lichamelijke verzorging. Het hydrateert de huid en je kunt het dus als dagcrème of zelfs als zonnebrand gebruiken. Maar het zorgt er ook voor dat je haar gezonder blijft en kan zelfs voor een beter gebit zorgen.
Avocado olie
Deze olie bevat goede proteïnen en onverzadigde vetten, wat weer zorgt voor een betere huid. Palmolie wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het vitamine E bevat, maar in avocado olie zit vitamine E, A en D. Ook deze olie kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, wat het ook een ideale vervanger voor palmolie maakt.
Olijfolie
Deze olie kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Het wordt voornamelijk in de keuken gebruikt, maar wist je dat je deze olie beter niet kunt gebruiken om in te bakken? Het heeft een heel laag kookpunt, waardoor het onbruikbaar wordt vanaf 160 graden. Het is wel goed te gebruiken voor koude gerechten zoals salades. Maar ook voor cosmetische producten, medicijnen en zeep.
Ook olijfolie bevat veel onverzadigde vetten, wat het zo gezond maakt. Daarnaast bevat het vitamine E, net als palmolie, en zit het vol antioxidanten.