Vance

We lezen tegenwoordig een stuk minder (en ja, dat is zorgelijk)

In de afgelopen jaren zijn Nederlanders een stuk minder gaan lezen. Ergens snap ik dat wel: we zijn tenslotte veel te druk met social media en series bingen, waardoor we helemaal geen tijd meer hebben om een boek te gaan lezen. Maar ook kranten, tijdschriften en nieuwswebsites worden minder gelezen. Terwijl je zou denken dat dit de dingen zijn die juist wél nog gelezen worden. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), die dit onderzoek ook uitvoerde, is er actie nodig.

Vooral tieners, jong volwassenen en laag opgeleiden zijn de afgelopen jaren minder gaan lezen. In 2006 las 87 procent van de jongvolwassenen nog minstens tien minuten per dag. In 2016 is dit al gedaald naar 49 procent (!). Het SCP maakt zich zorgen over deze trend. Want volgens hen zorgt lezen voor meer dan alleen plezier.

Digitale tijdperk

In een artikel op Quartz kwam ik een interessant feitje tegen. Hier werd gezegd dat wanneer we de tijd die we nu aan social media besteden, aan het lezen van boeken zouden besteden, we dan zo’n 200 boeken per jaar zouden kunnen lezen. Stel dat je per dag twee uur aan social media besteedt, dat is 730 uur per jaar. Best zonde eigenlijk om die uren te verspillen door doelloos door je feed te scrollen. Misschien is het dan toch tijd om eens te minderen met social media?

Toch zit er ook een positieve kant aan het vele gebruik van social media: steeds meer mensen kunnen hun boeken of e-books nu zonder uitgeverij uitgeven. Maar dan moeten deze wel gelezen worden natuurlijk..

De voordelen van lezen

Ben je nog niet helemaal overtuigd om meer te gaan lezen? Zoals eerder gezegd zitten er behoorlijk wat voordelen aan, misschien dat deze je wel zullen overtuigen:

Genoeg redenen om die serie vanavond te laten voor wat het is, en om met een goed boek op de bank te zitten!