We lezen tegenwoordig een stuk minder (en ja, dat is zorgelijk)

Nu aan het lezen

We lezen tegenwoordig een stuk minder (en ja, dat is zorgelijk)

We lezen tegenwoordig een stuk minder (en ja, dat is zorgelijk)

In de afgelopen jaren zijn Nederlanders een stuk minder gaan lezen. Ergens snap ik dat wel: we zijn tenslotte veel te druk met social media en series bingen, waardoor we helemaal geen tijd meer hebben om een boek te gaan lezen. Maar ook kranten, tijdschriften en nieuwswebsites worden minder gelezen. Terwijl je zou denken dat dit de dingen zijn die juist wél nog gelezen worden. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), die dit onderzoek ook uitvoerde, is er actie nodig.

Vooral tieners, jong volwassenen en laag opgeleiden zijn de afgelopen jaren minder gaan lezen. In 2006 las 87 procent van de jongvolwassenen nog minstens tien minuten per dag. In 2016 is dit al gedaald naar 49 procent (!). Het SCP maakt zich zorgen over deze trend. Want volgens hen zorgt lezen voor meer dan alleen plezier.

Digitale tijdperk

In een artikel op Quartz kwam ik een interessant feitje tegen. Hier werd gezegd dat wanneer we de tijd die we nu aan social media besteden, aan het lezen van boeken zouden besteden, we dan zo’n 200 boeken per jaar zouden kunnen lezen. Stel dat je per dag twee uur aan social media besteedt, dat is 730 uur per jaar. Best zonde eigenlijk om die uren te verspillen door doelloos door je feed te scrollen. Misschien is het dan toch tijd om eens te minderen met social media?

Toch zit er ook een positieve kant aan het vele gebruik van social media: steeds meer mensen kunnen hun boeken of e-books nu zonder uitgeverij uitgeven. Maar dan moeten deze wel gelezen worden natuurlijk..

De voordelen van lezen

Ben je nog niet helemaal overtuigd om meer te gaan lezen? Zoals eerder gezegd zitten er behoorlijk wat voordelen aan, misschien dat deze je wel zullen overtuigen:

  • Het helpt tegen stress. Door slechts zes minuten te lezen, kan de stress tot wel 68 procent verminderen. En voor zes minuten kunnen we allemaal wel tijd vrij maken, toch?
  • Je woordenschat verbetert. Door meer te lezen, vergroot je je woordenschat. En dat is niet alleen handig om te gebruiken voor je studie of werk, maar het zorgt er ook voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.
  • Je wordt slimmer door alle kennis uit de boeken. Natuurlijk ligt het er wel een beetje aan wat voor soort boeken je leest, maar over het algemeen neem je veel (nieuwe) kennis op door de boeken die je leest. Handig!
  • Je geheugen wordt beter. Als je een verhaal leest, moet je behoorlijk wat onthouden. Je moet weten wie de karakters zijn, hoe de verhaallijnen lopen en noem maar op. Door te lezen gebruik je een deel in je hersenen die je geheugen scherp houden. Het kan zelfs Alzheimer voorkomen.
  • Je empathische vermogen wordt groter. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel lezen, zich beter kunnen inleven in andere mensen. Waarschijnlijk komt dit doordat je je moet inleven in de karakters om het verhaal goed te kunnen volgen.
  • Je kunt je beter concentreren. Als je een boek leest, vervaagt de aandacht voor de rest van de wereld en dat zorgt ervoor dat je gefocust op het verhaal blijft. Een kwartiertje lezen voordat je gaat werken kan er zelfs voor zorgen dat je de hele dag door beter geconcentreerd bent.

Genoeg redenen om die serie vanavond te laten voor wat het is, en om met een goed boek op de bank te zitten!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.