Mindfulness in een boek: hoe zes minuten lezen je stress vermindert - Vance

Nu aan het lezen

Mindfulness in een boek: hoe zes minuten lezen je stress vermindert

Mindfulness in een boek: hoe zes minuten lezen je stress vermindert

Neem jij nog weleens de tijd om een boek te lezen? Door de constante stroom aan informatie die het internet ons biedt, staan we altijd aan. We geven onszelf niet meer de rust om even in stilte op de bank te zitten met een analoog boek in ons hand.

Anno nu leven we van de snackable content. Na 200 woorden zijn wij alweer afgeleid door een appje of een leuk kattenplaatje op Instagram. En omdat wij het zo gewend zijn om altijd een smartphone vast te houden, bedacht Zorg & Zekerheid daar iets leuks op. De non-profit zorgverzekeraar verspreidt vanaf nu zogenoemde Six Minute Stories door heel Nederland: korte boekjes in het formaat van een smartphone.

Six Minute Stories

Zes minuten? Is dat niet veel te kort voor een boek? Nee, eigenlijk niet. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat lezen mentale rust creëert, en dit effect is al na zes minuten meetbaar. Hoe chill is dat? Je hoeft dus helemaal niet a la Tolstoj’s Anna Karenina 800 pagina’s door te spitten. Wat een opluchting.

De universiteit van Sussex in Engeland toonde in 2009 met een onderzoek aan dat lezen je stress kan verminderen tot maar liefst 68%. Lezen werkt zelfs beter dan het luisteren naar muziek of het drinken van een kop thee. Onderzoeker Dr. Lewis vertelt: “Jezelf verliezen in een boek is de ultieme vorm van ontspanning. Door te lezen ontsnap je aan de zorgen en stress van de alledaagse wereld.” Lezen vormt niet alleen meer rust in je hoofd, het vergroot ook je concentratie. Als je je verliest in een goed boek, verzin je constant wat er gaat gebeuren. Dit traint je hele brein en zorgt voor een beter geheugen.

Overal in Nederland

Zorg & Zekerheid wil met de Six Minute Stories millennials motiveren om meer te gaan lezen. Lezen is namelijk hartstikke mindful en maakt in een mum van tijd je hoofd leeg. De zorgverzekeraar nodigde acht jonge schrijvers uit om korte verhalen te schrijven. Elke week wordt er een nieuw boekje uitgegeven. Zo wordt vanaf nu het eerste boekje van Hanna Bervoets met het verhaal “Klapstoel” gratis uitgedeeld op stations, in bibliotheken en op scholen.

Majo van der Meijden van Zorg en Zekerheid vertelt: “Met name millennials hebben steeds vaker last van stress en burn-out klachten. Met Six Minute Stories willen we dat op een laagdrempelige en positieve manier helpen voorkomen.” Ben jij benieuwd naar de verhalen van schrijvers als James Worthy, Aya Sabi en Pepijn Lanen (Jeugd van Tegenwoordig)? Kijk dan snel op de site waar je de boekjes kunt vinden.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.