Nu aan het lezen
Er zijn meer vrouwen in de techindustrie nodig. Je hoort het overal: de technologiesector is een mannenbolwerk en het wordt tijd dat dit verandert. Om die reden riep Google Women Techmakers in het leven en startte model Karlie Kloss haar programmeer kamp voor meiden Kode With Klossy. Maar hoe is het om als vrouw te werken in de techindustrie en wat is het recept voor succes?
Op het evenement European Women in Tech betreden jaarlijks tientallen powervrouwen het podium om te spreken over hun ervaringen in de techsector. Het doel? Meer bewustwording creëren over de rol van vrouwen in tech en jonge vrouwen van nu inspireren hun dromen waar te maken. Zo spraken dit jaar in Amsterdam de twee powervrouwen Tripti Sethi (Digital Analytics Lead for Europe) en Violetta Senda (Innovation and Incubation Lead) van IT-consultancy bureau Avanade. Die functies klinken heel complex maar houden in principe in dat ze op basis van data de leiding van bedrijven adviseren over technologische ontwikkelingen.
Tripti en Violetta zijn niet de typische geeks die je zou verwachten bij een techbedrijf. “Na mijn studies werktuigbouwkunde en Operations Reserach werkte ik in meerdere landen bij verschillende afdelingen van bedrijven. Ik ben dol op de combinatie tussen business en technologie”, vertelt Tripti. Ook Violetta combineerde twee studies, wiskunde en bedrijfskunde, en werkte hierna in de financiële sector: “Ik stroomde al heel vroeg door naar een managementpositie. Hierdoor kwam ik er snel achter hoe complex een bedrijf is: het gaat niet alleen om de mensen, het proces of de technologie, maar om een combinatie van deze factoren.”
De twee techvrouwen van Avanade lijken een heel vloeiend pad afgelegd te hebben naar de positie waarin zij nu zitten. Wat hen hierbij hielp was het hebben van een goede mentor. Violetta: “Ik werd al heel vroeg in mijn carrière gesteund door een mannelijke managing director, hij is echt een mentor voor mij en leerde mij veel lessen. Bovendien was de helft van het management bij mijn eerste baan bij Citibank vrouw. Hierdoor voelde het werken in gemengde bedrijven meteen erg natuurlijk voor mij.”
Tripti: “Mijn verhaal is vergelijkbaar met dat van Violetta. Ik werd ook vroeg in mijn carrière door een mannelijke mentor begeleid. Daarnaast hebben in India veel meer vrouwen senior management posities en word je daar als vrouw in de top al veel sneller geaccepteerd dan in andere ontwikkelde landen.”
Een goed begin is het halve werk zeggen ze dan. Violetta en Tripti hadden beide een goede mentor toen zij aan het werkende bestaan begonnen. Ze kwamen er wel achter dat je alles moet aan durven pakken als je een hoge positie wilt bekleden binnen een (tech) bedrijf. “Wat ik als uitdagend en belonend heb ervaren is dat ik altijd elke kans pakte die op mij af kwam. Hierdoor stapte ik al op jonge leeftijd uit mijn comfort zone en werd ik vaak minder serieus genomen omdat ik te jong zou zijn voor een managing functie”, aldus Tripti. Het lukte haar zich hier doorheen te vechten, nu is zij het hoofd van een afdeling.
Volgens Violetta speelt niet alleen lef en het hebben van professionele vaardigheden een grote rol, maar ook sociale skills. “Je moet tijdens je carrière ook kansen met collega’s leren aangrijpen,” vertelt Violetta, “Door samen met je collega’s een drankje te doen of rookpauze te nemen, bouw je een werkrelatie op. Het is belangrijk dat je deze kansen van traditionele interactie met je collega’s niet mist.” Werk neemt al snel een groot deel van je dag in en het is zonde als je werkomgeving alleen maar draait om het volbrengen van taken. We vergeten vaak dat het opbouwen van werkrelaties minstens zo belangrijk is. Violetta: “Soms hebben we een dusdanige tunnelvisie en focus op ons werk dat we vergeten pro-actief te zijn naar collega’s toe. Om die reden speelt je persoonlijkheid en hoe sociaal vaardig je bent een grote rol in hoe je functioneert binnen een bedrijf.”
Meer kletsen en samenwerken dus, check. Maar hoe zit dat dan met het werk zelf? Tripti is lang niet altijd overal goed in geweest, maar zij heeft geleerd hiermee om te gaan. “Vroeg in mijn carrière kwam ik erachter dat ik niet zo goed was in gedetailleerd coderen. Ik probeerde daarom deze projecten altijd te vermijden. Mijn mentor zei hierop ‘Je besteedt zo veel tijd aan het minimaliseren van je zwaktes dat je vergeet je krachten te maximaliseren.’ Laat je daarom niet beperken in wat je niet kan, maar werk met je krachten en versterk deze.”
Vrouwen hebben vaak de neiging om een stap terug te nemen als het gaat om wat ze verdienen. Ben je het niet eens met je salaris en vind je dat je meer verdient? Wees meer proactief op dit gebied. “Het ergste dat je kan krijgen is een ‘nee’, en daar was je toch al op voorbereid”, aldus Tripti.
Violetta en Tripti deden niet alleen meerdere studies, zij werkten ook bij veel verschillende bedrijven, bij meerdere afdelingen, en stapten uit hun comfort zone om uitdagingen aan te gaan. Dit laat zien dat ervaring de sleutel is naar succes. Volgens Tripti is het daarom belangrijk dat je op verschillende afdelingen werkt als je wilt klimmen naar de top.
“If you want to see a true character of man, give him power.”
Tripti verwijst naar bovenstaande quote van Abraham Lincoln. “Ik geloof hier sterk in”, vertelt ze. “Leiderschap gaat om goed zijn in je kerncompetenties, wat dit ook moge zijn. Hierbij is werken op verschillende afdelingen erg belangrijk. Je leert niet alleen met klanten omgaan maar ook hoe het is om leiding te geven aan een team van duizend mensen. Flexibiliteit en je makkelijk kunnen aanpassen zijn hierbij een vereiste, anders red je het niet.”
Violetta is het roerend eens met haar collega. “Het gaat erom dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van je flexibiliteit binnen een bedrijf. Ik houd van het concept van een portfolio van carrières. We doen tegenwoordig vaak tegelijkertijd meerdere dingen: studies, banen, vrijwilligerswerk. Het chronologisch geordende format van een CV past hierdoor niet meer bij ons.”
Het ging de twee vrouwen bij Avanade niet bepaald van een leien dakje. Naar de top klimmen binnen de tech industrie (of welke industrie dan ook) is hard werken. Tripti: “Ik heb altijd erg veel risico’s genomen, zo zette ik binnen consultingbedrijf Capgemini een compleet nieuwe praktijk op. Veel mensen vroegen zich af waarom ik een risico nam terwijl ik ook voor zekerheid kon gaan.”
Tripti vertelt dat je niet altijd binnen een vast hokje van een functie hoeft te werken. Wil je nieuwe vaardigheden en ervaringen opdoen? Laat je niet door de twijfels van anderen tegenhouden. Tijdens haar carrière breidde Tripti haar technische kennis uit met ondernemers vaardigheden en leerde zij hoe het is om een praktijk vanaf nul op te bouwen. “Je hoeft je niet te laten beperken door het werk dat je doet. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan voeg je een extra dimensie toe aan wie jij bent. Lukt het niet? Dan weet je ook weer dat het niets voor jou was en leer je iets nieuws over jezelf. Elke rol geeft je minstens één nieuwe vaardigheid.”
Uitgelichte afbeelding: Techionista.com
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.