Nu aan het lezen
Als 8-jarig meisje zat ik vaak achter de televisie om mijn favoriete videoband te bekijken: ‘The Secret Garden’. Dit door Frances Hodgson Burnett geschreven boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1911, een oud juweeltje.
Het boek is in menig toneelproductie en film adaptatie verwerkt, maar werd nooit een kaskraker. Ondanks zijn onpopulaire status behoort het werk tot de klassiekers van de Engelse literatuur, en dat niet zonder reden. Dit boek beschrijft het leven van een 10-jarig meisje dat haar ouders verliest in India, naar Engeland verhuist en een geheime tuin ontdekt. Een wonderlijk verhaal vol lessen over nieuwsgierigheid, dromen en het leven.
Sluit jezelf niet op in je kantoor met vierkante ogen van het staren naar een computerscherm. Ga naar buiten! Mary liet de hitte in India haar binnen houden waardoor ze continu ziek en zwak was. De buitenlucht van Yorkshire introduceerde haar aan zuurstof en natuur.
Mary weet ondanks haar eenzame bestaan zonder ouders en liefde zichzelf te veranderen naar een positief-denkend meisje met een vernieuwde passie voor de geheime tuin. Het leven kan oneerlijk zijn, maar ga niet op in wanhoop en gebruik je kracht om verder te gaan. Er zal echt wel iets goeds op je pad komen.
Dickon leert Mary inzien dat ze zich altijd verwaand en ondankbaar gedraagt. Hij is gelukkig ondanks zijn armoede en is dankbaar voor alles om hem heen. Blijf niet vastgeroest zitten in je negatieve spiraal, maar laat je door anderen inspireren met een frisse kijk op de wereld. Wees positief.
In het verhaal leren wij Mary kennen als een verwaand, onaangenaam en verwaarloosd meisje. Mary ziet deze slechte eigenschappen niet en reflecteert dit juist op anderen. Zij leert zichzelf kennen door te leren, te ontwikkelen en toe te geven aan haar fouten. Pas als jij jezelf kent, en je leert te ontwikkelen, kan jij je sterke en zwakke eigenschappen naar je eigen voordeel gebruiken.
Niet iedereen groeit op als Mary met dienaren die elke behoefte vervullen. Zorg ervoor dat jij jezelf kan onderhouden, zowel op financieel vlak als op professioneel vlak. Als jij goed voor jezelf kan zorgen, hoef je nooit beperkt te worden in je afhankelijkheid van anderen. Jij bepaalt de weg naar je succes, niemand anders.
Mary is misschien wel opgegroeid zonder liefde, maar zij heeft nooit honger hoeven lijden. Pas als zij anderen honger ziet lijden ziet zij de waarde in van voedsel. Wacht niet met het waarderen van de kleine dingetjes tot je het niet meer hebt, maar probeer overal de meerwaarde van in te zien.
“People never like me and I never like people”. Ben leert Mary eerlijk te zijn over wat zij denkt, en tegen haar verwachtingen in heeft zij hier heel veel respect voor. Het zal je verbazen hoeveel mensen het met je eens zijn, of hoe jij bij kan dragen aan het verbeteren van iets als je eerlijk je kritiek uitspreekt.
Colin sluit zich zijn hele leven lang op in bed en in een rolstoel, omdat zijn vader een bochel heeft en hij en zijn familie bang zijn voor hetzelfde lot. Mary gelooft dat dit puur psychologisch is en laat hem de geheime tuin zien, waarna zijn leven verandert. Geloof niet altijd in wat anderen over je zeggen of denken, maar volg je eigen pad. Laat het lot van anderen niet jouw lot worden.
Mary heeft altijd een beschermd, rijk leven gehad door haar ouders en kent niet meer dan haar eigen wereldje. Ze is dan ook bang om de buitenwereld in te gaan, maar de kreupele Colin laat haar inzien dat er meer is dan de vier muren van haar kamer. Laat angst niet overheersen en durf die onbekende tuin aan mogelijkheden in te stappen. Er zal een wereld voor je open gaan.
Niet iedereen is geboren met een talent voor netwerken, tekenen, logisch denken of schrijven. Mary krijgt een springtouw van Martha, die haar vertelt dat ze 100 keer kan springen. Mary leert dat het oefening en tijd vergt om dit doel te bereiken. Laat je niet bang maken door anderen: doe een cursus, blijf lezen en blijf oefenen – ook jij kan niet-aangeboren talenten ontwikkelen, alleen duurt het iets langer.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.