10 levenslessen die je van Perfume kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 levenslessen die je van Perfume kunt leren

10 levenslessen die je van Perfume kunt leren

Er worden bijna wekelijks nieuwe geurtjes op de markt gebracht, met de belofte dat elke man of vrouw zich hier sexy en sensueel door zal voelen. Dit neemt Jean-Baptiste Grenouille wel heel erg serieus in de film ‘Perfume: the Story of a Murderer’, gebaseerd op het boek ‘Das Parfum’ van auteur Patrick Süskind.

Het verhaal van een moordenaar op zoek naar de ultieme geur is niet iets wat je elke dag tegen komt. De film neemt ons mee in de gedachten van een gepassioneerd man, die dood en verderf ervoor over heeft om zijn doel te bereiken. Hoe verontrustend dit ook lijkt, tóch kunnen er genoeg lessen uit dit verhaal getrokken worden.

1. Volg je passie

Jean-Baptiste mag dan wel een ongewone passie hebben, maar geur is wat hij wil bestuderen, dus zorgt hij ervoor dat hij dat de hele dag door kan doen. Als jij weet wat je passie is, en je wil er voor gaan, doe dit dan ook. Zolang jij er vertrouwen in hebt en hier enthousiast van wordt, dan is dat alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

perfume

2. Laat niets jou in de weg staan

Bang om die stap te nemen voor die grote reis die je wil maken, of om bij dat grote bedrijf te gaan werken? Laat niet twijfels, onzekerheid, concurrentie of angsten jou in de weg staan. Probeer aan jezelf te denken en wees soms als Baptiste, ga ervoor! Maar dan zonder onderweg doden te laten vallen.

perfume

3. Jij bent uniek

Ieder mens is uniek op zijn of haar eigen manier. Baptiste is bijzonder vanwege zijn vermogen om alle geuren te kunnen ruiken en benoemen, een ander is uniek door een talent of veel reiservaring. Laat deze unieke eigenschappen jou kenmerken en gebruik dit om jezelf van anderen te onderscheiden.

perfume

4. Vertrouw geen vreemden

Vroeger werd ons al verteld dat we de deur niet mochten openen voor vreemden, en geen snoepjes mochten aannemen van enge mensen. Dit geldt nog steeds, maar dan op zakelijk vlak. Neem niet zomaar aan dat een bedrijf succesvol is, omdat ze dat zelf zeggen. Doe je onderzoek en neem pas anderen in vertrouwen als zij zichzelf hebben bewezen met resultaten.

perfume

5. Wees doelgericht, maar vergeet niet de wereld om je heen

Jean-Baptiste is in “Perfume” zo gericht op zijn doel om de perfecte geur te ontwikkelen dat hij vrouwen vermoordt en mensen voorliegt om dit te bereiken. Uiteindelijk eindigt hij zonder vrienden, familie of mensen die hem vertrouwen en realiseert hij zich dat de perfecte geur toch niet alles is. Ga op je doel af, maar toon respect, wees betrouwbaar en vergeet niet de mensen die om je geven.

perfume

6. Niks is perfect

Door je leven te wijden aan een ideaal beeld dat jij hebt van iets, verlies je soms de werkelijkheid uit het oog. Baptiste is zijn hele leven alleen maar bezig met het ontwikkelen van ‘de perfecte geur’ waardoor hij respect, liefde en vriendschap misloopt. Als hij eenmaal de macht heeft om de wereld te veroveren realiseert hij zich dit en weet hij dat zijn leven nooit compleet zal zijn.

perfume

7. Je verleden bepaalt niet je toekomst

Jean-Baptiste wordt geboren op een onsmakelijke vismarkt in de drukke stad Parijs. Zijn moeder verkoopt hem en Baptiste leidt vervolgens een leven als wees zonder thuis. Dit maakt hem niet een hopeloos geval, hij ontdekt zijn talent voor geuren en gaat hier achteraan. Uiteindelijk kan hij de wereld veroveren met zijn perfecte parfum. Je beginpunt bepaalt niet je eindpunt, jij bepaalt welke beslissingen je neemt en welke doelen je nastreeft. In deze technologische, westers-ontwikkelde wereld is er niks om jou van je succes te weerhouden.

perfume

8. Talent is niks zonder ervaringen

Met talent alleen kom je niet per se heel ver. Alles vergt techniek en ervaring om zich te kunnen ontwikkelen. Jean-Baptiste kon pas echt zijn talent voor reuk ontwikkelen toen hij mocht werken in een parfumerie en de kunst van geur leerde kennen. Dit geldt ook voor studie of werk. Misschien kan jij wel goed overtuigen, maar om dit effectief te gebruiken zul je eerst marketing skills en theorieën moeten bestuderen.

perfume

9. Jij hebt de kracht om heel veel te bereiken

Baptiste kon niet spreken tot zijn vijfde, maar leerde zichzelf dit aan toen hij ouder was. Ook slaagde hij erin zijn armoedige bestaan achter zich te laten en een succesvol bestaan voor zichzelf op te bouwen. Zo zie je maar, alles is mogelijk zolang jij het doorzettingsvermogen en de motivatie hebt om verder te komen.

perfume

10. Vertrouw je instinct, of je neus

Soms zijn er momenten dat iets echt niet goed voelt. Een shady bedrijf met ontbrekende cijfers of een collega die zich vreemd lijkt te gedragen en nooit het hele verhaal vertelt. Vertrouw dit ongemakkelijke gevoel en doe er iets mee. Baptiste mag dan wel een moordenaar zijn, maar door zijn neus te vertrouwen slaagt hij er wel in dé ultieme geur te creëren.

perfume

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.