Vance

Droogte in Nederland heeft gevolgen voor het drinkwater

Afbeelding via Unsplash

Hoewel er de afgelopen week inmiddels weer wat regen gevallen is, is Nederland toch nog erg droog. En daar zijn we niet op voorbereid. Want als je in een land woont dat onder waterpeil ligt, dan zou je denken dat je eerder te maken hebt met overstromingen, dan met droogte.

Toch moet Nederland reserves aanleggen als het aankomt op drinkwater om te voorkomen dat we ooit zonder drinkwater komen te zitten. Onderzoeker Henry van Lanen van de Wageningen Universiteit stelt dat Nederland blind is voor droogte. Doordat we als laaggelegen land altijd bezig zijn met het voorkomen van nat, zijn we nu zo verbaasd door de droogte. Terwijl de rest van Europa al langere tijd juist bezig is met de droogte.

Genoeg drinkwater

We hoeven ons de komende tijd niet bang te zijn dat er ineens geen drinkwater meer uit de kraan komt. Maar er worden wel grotere reserves aan drinkwater aangelegd.

Op dit moment komen extreme droogtes eens in de 40 of 50 jaar voor, maar door de opwarming van de aarde zal dit vaker gebeuren. De voorspellingen zijn zelfs eens in de 10 à 20 jaar. Maar ook het nieuwste klimaatmodel van het KNMI voorspelt dat Nederland vaker te maken zal hebben met droogtes.

Nog een hittegolf

We merken op meerdere manieren dat de aarde aan het opwarmen is. Want niet alleen de droogte in Nederland is daar een gevolg van, ook de hittegolf waar heel Nederland het al weken over heeft. En daar komt bij dat de volgende hittegolf alweer voor de deur staat. Dan hebben we het wel over de officiële cijfers die in de Bilt gemeten worden. Want alleen daar werd afgelopen zaterdag een temperatuur gemeten die onder de 25 graden zat. In andere delen van het land is de hittegolf nog steeds bezig.

Het betekent wel dat Nederland in een vrij korte tijd met twee hittegolven te maken heeft. En dat is heel bijzonder. Normaalgesproken hebben we niet vaker dan een keer per jaar een hittegolf.