Nu aan het lezen
Er zijn nog niet genoeg jongeren in Nederland die kiezen voor een technologische studie en baan. Gelukkig zijn er een heleboel initiatieven die daar wat aan proberen te doen. Wij waren deze week op het Generation Discover Festival in Den Haag, dat voor de eerste keer georganiseerd wordt door Shell in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder Nemo. Dit is een evenement waar ze proberen de mensen -en dan vooral jongeren- bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Maar daarnaast hopen ze met dit festival ook kinderen, scholieren en studenten klaar te stomen als onze ontdekkers van de toekomst.
Lichten springen vanzelf aan als je het huis binnenstapt, je smartphone ontgrendelt automatisch wanneer je hem vastpakt, auto’s met start-stop-functie bij een rood licht. Bijna alles gebeurt tegenwoordig automatisch. Toch is het van uiterst belang dat jongeren zich bewust worden wat energie nu juist allemaal inhoudt. “Zo worden ze zich beter bewust van het belang van duurzaamheid” zegt Anne Schreuder, organisator van Generation Discover.
“Om dit te bereiken starten we met een educatief programma waar scholieren leren over drie thema’s: water, voedsel en energie. Op dit festival kunnen ze de theorie omzetten in praktijk door middel van proefjes en zelf te experimenteren. Ze kunnen bijvoorbeeld de energie door hun lichaam, naar hun haren voelen stromen met een Vandergraaff generator (zie onder).”
Kinderen komen hier spelenderwijs te weten dat er verschillende vormen zijn van energie en ook verschillende manieren om energie op te wekken. Ze komen er ook achter dat we zelf energie kunnen opwekken door bijvoorbeeld te fietsen of te dansen.
De kinderen krijgen bij deze ontdekkingen ook steeds een beloning voor hun moeite. Dat gaat van een selfie, tot een 3D-geprinte ring, of een lekkere smoothie die ze zelf gemixt hebben. “Dingen zelf maken of knutselen werkt het meest inspirerend voor kinderen en zo blijft de boodschap ook langer hangen” verklaart Schreuder.
“Zout ligt aan de basis van alle chemische processen. Daarom laten we de kinderen ook zelf zeezout maken die ze dan kunnen meenemen voor thuis in hun bad. Om de ingenieurs van de toekomst te ontdekken laten we de kinderen autootjes maken die op basis van zout water rijden. Om de ultieme verhouding tussen tussen zout en water te ontdekken worden er elke dag races gehouden tussen deze autootjes.” vertelt Schreuder ons terwijl we een soort speeltuin binnenstappen die doet denken aan Legoland.
Kinderen hebben natuurlijk de rijkste fantasie, dus waarom die fantasie niet gebruiken om problemen op te lossen? Zo worden de kinderen uitgedaagd om mee te denken over de stad van de toekomst. De criteria hiervoor zijn ecologie en zelfvoorziening, efficiënt gebruik van (weinig) plaats en het geluk van de inwoners.
Dit was natuurlijk een super leuk event en elk kind dat we zagen had een lach op zijn gezicht (buiten dat ene kind dat in het badje met bootjes was gevallen). Toch blijft techniek en technologie behoorlijk onpopulair als studierichting of werk.
“Mensen moeten afstappen van het slecht imago dat een technisch beroep niet sociaal en lucratief is. Ik denk dat het te weinig gestimuleerd wordt op school, maar wij hopen een zaadje te planten met het Generation Discover Festival en het programma dat eraan gekoppeld is om het aantrekkelijker te maken bij jongeren en start-ups in Nederland.” besluit Anne Schreuder.