Vance

Steeds meer Nederlanders slapen slecht, blijkt uit onderzoek

Afbeelding via Unsplash

Slecht slapen blijkt een steeds meer voorkomend probleem te zijn. Vooral 25-plussers blijken hier last van te hebben, blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsenquête. In deze enquête krijgen respondenten de vraag of zij de afgelopen twee weken last hebben gehad van slaap problemen.

Enquête

De meest voorkomende problemen die met slaap te maken hebben, zijn: niet in slaap kunnen vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden. Het is opvallend om te zien dat het aantal respondenten met slaapproblemen groter is geworden. In 2017 had 21 procent hier last van, in 2018 is dit gestegen naar 24 procent.

Van de mensen die aangeven slecht te slapen, geeft maar liefst 40 procent aan dat zij zó slecht slapen dat het invloed heeft op hun dagelijks leven. Veelvoorkomende problemen zijn: een slecht humeur, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Opvallend is ook dat vooral de 25-plussers die arbeidsongeschikt zijn, moeite hebben met slapen. 58 procent geeft aan geen goede nachtrust te hebben. Van deze groep geeft maar liefst 81 procent aan dat hun dagelijks functioneren ermee belemmerd wordt.

Slapen

Genoeg slaap is misschien wel belangrijker dan je je beseft. Wanneer je langdurig geen goede nachtrust hebt, kan dit vooral je geestelijke gezondheid aantasten. Dat zorgt ervoor dat je minder goed in je vel zit, waardoor het misschien zelfs depressieve gevoelens kan aanwakkeren.

Slaap je een langere tijd heel slecht, dan is het goed om het een periode rustig aan te doen. Blijf een dagje thuis van je werk om wat uit te rusten en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.