Food Blogger's Favorites: Patissier Hidde de Brabander - Vance

Nu aan het lezen

Food Blogger’s Favorites: Patissier Hidde de Brabander

Food Blogger’s Favorites: Patissier Hidde de Brabander

Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Deze week geen blogger, maar een heuse patissier aan het woord. Hidde de Brabander wilde stiekem altijd een kunstenaar worden maar combineert deze passie nu met het eetbare. Als banketbakker doet hij alles dat met zoet te maken heeft en experimenteert hij met de meest uiteenlopende smaken, geuren, kleuren en texturen. Hij oefent zijn passie uit via zijn eigen bedrijf maar hij heeft ook een boek en zelfs een eigen programma “de Brabander Bakt” op 24Kitchen

In zijn programma neemt Hidde je mee in de wereld van patisserie. Hij daagt zijn kijkers uit met een speciale blik naar basisrecepten te kijken en zo toch iets bijzonders op tafel te zetten. Zo maakt hij de meest bijzondere creaties die ons instantly doen watertanden. Denk aan een macarontaart of soufflé – omnom! Wij zijn wel benieuwd geworden naar wat deze kunstige patissier zoal inspireert, jij ook?

Hidde de Brabander

Waar komt jouw passie voor patisserie vandaan?

“Voor mij is het in eerste instantie een uiting van creativiteit. Dat kun je natuurlijk op verschillende manieren doen, maar een zoete, eetbare versie is natuurlijke de allerbeste.”

Wat is jouw favoriete kookboek?

“Ik heb er meerdere, maar mijn favoriet van nu is Les Diner de Gala van kunstenaar Salvador Dali. Ik hou van zijn kunst en gekte, eveneens zijn liefde voor eten.”

Wat is jouw favoriete keuken apparaat?

“Toch wel de KitchenAid. Dit keukenapparaat neemt mij zoveel werk uit handen, die ik vervolgens weer ergens anders in kan stoppen.”

Hidde de Brabander

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

“Wentelteefjes op een luie zondagochtend. Snuf ‘5 spices’ (een Chinees kruidenmengsel met kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel, red.) erin en je krijgt een heerlijk krokant karamellaagje aan de buitenkant. Lekker in bed op eten met koffie en goed gezelschap.”

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?

“Ganzenlever op getoast brioche. Zo fucking lekker; verschillende texturen, temperaturen en heerlijke smaken.”

Wie is jouw favoriete chef/patissier?

“Ik denk toch wel de Britse celebrity chef Heston Blumenthal. Hij is zeer experimenteel, wel gedegen op smaak en constant op zoek naar perfectie.”

Hidde de Brabander

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

“By far chocolade…moet ik dat nog uitleggen? Chocola heeft een heerlijke smaak, het is lustopwekkend en multi-inzetbaar.”

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

“Niet echt eigenlijk, ik vind het vooral leuk om zoveel mogelijk een beetje doelloos rond te speuren. Beetje spieken wie wat doet, zonder dat ik daar dingen één op één van kopieer.”

Wat is jouw favoriete kook- of food winkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

“De Hanos: Een waar paradijs. Je vindt er de lekkerste ingrediënten en ik ben verslaafd aan de servieslijn Serax!”

Hidde de Brabander

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst nu in de zomer?

“In de zomer is mijn favoriet zonder twijfel ijs, ben ik ontzettend gek op. In de andere seizoen is dat eigenlijk net zo, maar in de koudere maanden zoek je toch vaak verwarming.”

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

“In Parijs voel ik mij erg thuis en deze stad is toch echt het walhalla van de (klassieke) Franse patisserie. Ik ga graag naar nieuwere zaken die ik nog niet ken, maar een van de favorieten is uiteraard Laduree.”

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

Kings of Pastry is een geweldige documentaire over de MOF-titel: kort voor Meilleur Ouvrier de France, een overheidsonderscheiding voor de grootste keukenmeesters. Nog nooit eerder is er een blik achter de schermen getoond. De documentaire zit vol emotie en spanning.”

Hidde de Brabander

Wat is jouw beste keukentip of geheim?

“Proef veel en houd van je gerechten.”

Wat is je favoriete food quote?

“Stay horny for art.”

“Deze quote is ook culinair inzetbaar!”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Alles. Ik geloof namelijk dat overal inspiratie uit te halen valt. Ik geef hierin ook les: kijken met het derde oog noem ik dat gekscherend. Als je maar wil, zie je overal inspiratie in.”

Ben je benieuwd geworden naar de kunstige creaties van de Brabander? Bezoek zijn Instagram of klik door naar zijn prachtige Patisserie boek

Hidde de Brabander

Foto’s: Remko Kraaijeveld

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.