Nu aan het lezen
Het duurde even maar dan heb je ook wat: het romantische boek van Jane Austen “Pride and Prejudice” (1813). Dit boek presenteerde Austen al in 1797 aan een uitgever, maar na talloze afwijzingen werden de rechten van het boek zestien jaar later gekocht. De rest is literaire geschiedenis, het boek werd namelijk niet zonder reden zo vaak verfilmd en gebruikt als inspiratiebron.
Dit verhaal over de eigenwijze Elizabeth Bennett en de charmante Mr. Darcy vertelt de lezer over de verhouding man-vrouw in de Victoriaanse tijd, en hoe belangrijk het is om bij jezelf te blijven. Aangezien het verleden zich vaak herhaalt in het heden, zijn er zelfs uit zo’n oud verhaal wijze lessen te halen:
Als iets de eerste keer niet lukt, dan probeer je het gerust toch nog een keer? Mr. Darcy was ook niet meteen natuur-talent in het uiten van zijn gevoelens, dus dat hoef jij ook niet te zijn. Dit niet alleen in je liefdesleven maar ook op je werk, in vriendschap en je algehele ontwikkeling.
Pride & Prejudice is niet alleen een romantisch meidenverhaal, het zit vol met humor. Elizabeth presenteert zich met een gezonde dosis humor, wat er in het vervolg voor zorgt dat de harde uitstraling van Darcy wat meer wordt verzacht. Als er eens een keer iets fout gaat, en dat kan een vergeten afspraak zijn maar ook een taart die je laat vallen, neem dan even een stapje terug en leer er om te lachen. Wie weet brengt deze verlichting je tot nieuwe inzichten.
Elizabeth Bennett groeit op in het Victoriaanse tijdperk, dit betekent dat ze hoort te trouwen om hogerop de ladder te komen. Zij is er echter niet van gediend dat haar een huwelijk wordt opgedrongen voor financiële redenen en ze gelooft in het vinden van ware liefde. Bennett weigert te trouwen tot zij haar liefde heeft gevonden. Zo zie je maar dat je nooit iets tegen je zin in hoeft te doen. Uiteindelijk trouwt Elizabeth wel, maar on her own terms en met een man waar zij van houdt.
Afgewezen voor je droombaan, of die master in het buitenland? Je bent niet alleen, iedereen krijgt weleens een afwijzing. Maar guess what? Hier word je alleen maar wijzer van. Darcy werd ontelbare keren afgewezen door Elizabeth maar bleef proberen, uiteindelijk lukte het hem en liet Elizabeth haar liefde voor hem blijken. Zo zie je maar, de aanhouder wint!
Soms gedragen mensen zich arrogant, ordinair of ronduit asociaal. De enige manier waarop jij met dit gedrag om kunt gaan is door er boven te staan. Ga niet mee in het slechte gedrag van anderen en laat je niet op je tenen staan. Elizabeth wist de slechte reputatie van haar familie en de armoedige invloed van haar omgeving om te keren. Door zelf humor, intelligentie en goed gedrag te vertonen laat zij niks haar in de weg staan.
‘Het’ kan van alles zijn: het idee dat eerst niet een goed idee leek, maar na het nog een keer doordacht te hebben, super awesome blijkt. Of de baan die jou een jaar geleden afwees, maar waarvan je toch echt zeker weet dat het op je lijf geschreven is. Blijf open staan voor mogelijkheden en laat niet alles afhangen van de eerste indruk. Darcy vond Elizabeth eerst maar een armoedzaaier en Elizabeth vond hem maar arrogant. Niks bleek echter minder waar, toen zij besloten elkaar een tweede kans te geven.
“Laugh as much as you choose, but you will not laugh me out of my opinion.”
-Jane Austen.
Elizabeth reflecteert de sterke mening van Jane Austen in het boek, zij laat anderen niet bepalen wat zij wel en niet moet vinden of geloven. Ze blijft bij zichzelf. Trek hier lering uit: volg je eigen pad en laat het commentaar van anderen jou niet hiervan afwijken. Uiteindelijk zal dit tot je eigen succes leiden.
Ok, in sommige gevallen is het nodig: even faken en die lastige klant helpen en blijven lachen zodat je snel van de situatie af bent. Maar dit geldt niet altijd: stay true to yourself. Uiteindelijk zullen mensen er achter komen wie jij werkelijk bent.
Je kan niet altijd alles over laten aan spontaniteit en ‘het lot’. Sommige dingen moeten nou eenmaal vooruit gepland worden voor een zo efficiënt mogelijk dagverloop. Deze skill voor planning wist Jane Austen sterk uit te oefenen in haar boek. Elke scène is uitgedacht, en alles is geplaatst in een bepaalde volgorde wat voor een vloeiende verhaallijn zorgt.
In deze tijd van digitalisering en het leven in een fast-forward zijn zaken als concurrentie en jaloezie alledaags. Het wordt ons bijna onmogelijk gemaakt om toegelaten te worden tot een studie of aangenomen te worden voor een baan. Maar dit is niet erg, het gaat niet om wat je niet kan, maar om wat je wél kan. Zorg ervoor dat je je verder ontwikkelt: “you are the creator of your own destiny”. Elisabeth accepteert het feit dat zij niet alle kwaliteiten van ‘de perfecte vrouw’, zoals omschreven door Darcy, heeft en omarmt haar diepste passies; lezen, reizen en haar familie.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.