10 wijsheden die je van The Hobbit kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 wijsheden die je van The Hobbit kunt leren

10 wijsheden die je van The Hobbit kunt leren

In “the Hobbit”, een 320-pagina dik kinderboek van J.R.R. Tolkien, gepubliceerd in 1937, huizen ontelbaar veel lessen. Lessen die niet uit onderwijsboeken te halen zijn, en die je ouders je niet bij kunnen brengen.

Alleen als je fantasie wild genoeg is en je drijfveer om de geheimen van dit boek te ontrafelen groot genoeg, zullen de levenslessen zich ontrafelen. Dit boek is zeker niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook heel toepasbaar op de drukke levens van volwassenen. Hoe? Dat lees je hier.

the Hobbit

1. Wees avontuurlijk

Durf uit je vertrouwde hobbit-hole te stappen en ga de wijde wereld in. Je zult nooit nieuwe dingen tegenkomen of op buitenaardse ideeën komen als je vast blijft zitten in dezelfde routine en omgeving. Ja, elke ochtend een vast ritueel kan fijn zijn, maar het is ook niet erg om af en toe hiervan af te wijken en nieuwe dingen te proberen.

the Hobbit

2. Je lengte bepaalt niet je kracht

Als het een kleine hobbit als Bilbo Baggins lukt om grote spinnen en trollen te verslaan, dan is het voor jou ook niet onmogelijk om toch maar naar een ander land te verhuizen voor die gave baan die je is aangeboden. Jij hebt de kracht om iets te bereiken, het enige wat je tegenhoudt is je comfort zone.

the Hobbit

3. Neem risico’s

Let it go, let it go… Oh wacht, we zitten niet in “Frozen” maar in een wereld vol draken, dwergen en trollen. Laat de trollen je er niet van weerhouden een gouden kans met beide handen aan te nemen. Aan elke beslissing hangen risico’s en ook al gaat er iets fout, je leert hier ook weer wijze lessen van die je later kunt gebruiken. Wil je een eigen onderneming opstarten maar ben je te bang om te falen? Big deal. Nee heb je, ja kun je krijgen.

the Hobbit

4. Het is niet altijd makkelijk om de draak te verslaan

In het echte leven is de draak natuurlijk figuurlijk bedoeld, alleen in een fantasieboek als “The Hobbit” kan dit werkelijkheid zijn. Maar ‘de draak’ kan ook jouw eindproject zijn, dat cijfer waar je studie van af hangt of je baas die je onmogelijk veel taken geeft. Nee, dit is allemaal niet makkelijk om te halen. Maar met het juiste zwaard of tools zoals doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid kom je er wel.

the Hobbit

5. Waardeer de kleine dingen in het leven

Het leven kan zo druk en chaotisch zijn dat je soms jezelf daarin kwijt dreigt te raken. Het is belangrijk dat je stress en prestatiedrang los kan laten en de kleine dingen om je heen leert waarderen. Een kopje verse muntthee in plaats van dat eigen merk Engelse melange die je altijd drinkt, of dansen in je kamer op die guilty pleasure song. Dit alles helpt je je zorgen los te laten.

the Hobbit

6. Niet alles draait om geld

King Thorin laat zijn obsessie met geld de overhand nemen waardoor hij zichzelf verliest en zijn vrienden in gevaar brengt. Geld helpt ons wel op weg maar het is echt niet alles. Durf af en toe een dag minder te werken zodat je meer aandacht kan geven aan dat wat niet om te rekenen is in euro’s: je vrienden en familie.

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.”

-Thorin

the Hobbit

7. Soms moet je alleen iets bereiken

Het kan een eenzaam bestaan zijn, maar het is jouw leven dus jij moet het laten tellen. Als je entrepreneur bent is het jouw taak om anderen ervan te overtuigen dat jouw product of je bedrijf iets toevoegt. Het is aan jou om uitdagingen aan te gaan en conflicten op te lossen. Dit is jouw gouden ring, jouw last, en ook al kan de pijn verzacht worden, jíj zal de last moeten dragen.

the Hobbit

8. Durf om hulp te vragen

Ook al is het jouw project, bedrijf of keuze, er zijn altijd mensen die jou voor gingen en wijze lessen hebben geleerd. Durf te vragen om advies, of schakel hulp in ook al is het maar met iets kleins. Zonder het advies van Gandalf had Bilbo het ook niet veel verder gemaakt dan de drempel van zijn eigen voordeur.

the Hobbit

9. Zelfs tovenaars moeten slapen

Bilbo mist bijna de aftrap van zijn grote avontuur met de dwergen omdat hij zo lang lag te snoozen. Maar omdat hij de slaap neemt die hij nodig heeft, zit hij wel vol energie en moed om te uitdaging aan te gaan. Vergeet niet je basisbehoeften en neem rust wanneer nodig. Zonder slaap word je vergeetachtig, raak je sneller in de war en presteer je minder. Zoals dit onderzoek aan toont.

the Hobbit

10. Wijsheid begint bij twijfel

Je kan niet eeuwig blijven piekeren, je zal toch uiteindelijk de knoop door moeten hakken. Volg hierin je gevoel, en durf die beslissing te nemen. In veel gevallen helpt het volgen van je eigen wijsheid met het maken van de juiste keuzes. Bilbo volgde zijn gevoel toen hij besloot zijn vertrouwde hobbit-hole achter te laten en de wijde wereld in te stappen. Gelukkig wachten er niet Orcs of kwaadaardige tovenaars op jou, slechts deadlines en afspraken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.