10 magische lessen die je van Matilda kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 magische lessen die je van Matilda kunt leren

Illustratie: Léa Taloc

10 magische lessen die je van Matilda kunt leren

Wie wilde nou niet dat kleine meisje zijn dat met haar toverkrachten directrice Trunchbull gek maakte? Roald Dahl opende met de uitgave van zijn boek “Matilda” in 1988 een wereld vol magie voor kinderen. In 1996 werd het kinderboek verfilmd wat leidde tot een groot succes!

Hoofdpersonage Matilda gaat naar een school waar directrice Trunchbull de kinderen het leven zuur maakt. In haar woede over deze principeloze directrice, ontdekt zij haar magische krachten. Het verhaal brengt je in een wereld waar kinderen hun mannetje staan en de kwaadaardigen verliezen. Een kinderverhaal met betekenisvolle lessen.

1. Geloof in je eigen (magische) krachten

Het zou toch mooi zijn: een wereld waarin je alleen maar met je vinger hoeft te wijzen om de gordijnen dicht te doen of een boek uit de kast te toveren. Helaas gaat het ons niet allemaal zo makkelijk af. Geloof in je eigen ideeën en sta op voor jezelf! Je hoeft echt niet je baas op een wereldbol te laten draaien om jezelf te bewijzen.

matilda

2. Wat je ook meemaakt, je komt er wel weer bovenop

Matilda heeft twee ouders die haar niet aanmoedigen en haar een ‘foutje’ noemen. Ze wil niets liever dan boeken lezen en haar kennis gebruiken, maar niets in haar omgeving moedigt dat aan. Tot ze Miss Honey ontmoet en alles toch goed komt. Geloof in het licht aan het einde van de tunnel. Soms moet je even ergens doorheen zodat je gelukkig kan zijn.

3. Kennis is je sterkste wapen

Laat luiheid en demotivatie niet de overhand nemen. Blijf jezelf uitdagen en wees nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Als jij je in meerdere vakgebieden hebt weten te verdiepen, kan jij tijdens de volgende vergadering veel beter je standpunt verdedigen en je inleven in andere situaties.

matilda

4. Leeftijd is onbelangrijk

Heb jij een vernieuwend idee dat een manier van werken of denken significant gaat veranderen? Denk dan niet dat je te jong of onervaren bent. Laat deze obstakels je overtuigen om harder te werken en uiteindelijk je doel te bereiken. Voor je het weet heeft iemand anders jouw idee gestolen en ben je te laat. Je bed uit en actie ondernemen dus!

5. Talent leer je niet aan, dat heb je

Je hebt altijd die hoogbegaafde mensen die bijna slapend succes boeken. Helaas kun je niet een wiskundeknobbel laten plaatsen of een fotografisch geheugen aanleren. Laat je hierdoor niet intimideren, ook jij hebt talenten. Misschien is het niet een talent voor talen of coderen, maar ben je juist heel communicatief vaardig. Zet dit in en gebruik je talent om verder te komen.

6. Je omgeving bepaalt niet je toekomst

Bevind je je in een omgeving waarin niemand zichzelf ontwikkelt en voel je dat je die negatieve spiraal in wordt getrokken? Onderneem actie en zorg ervoor dat je omgeving een upgrade krijgt. Bezoek events en lezingen, omring jezelf met gemotiveerde mensen en je zult voortgang boeken. Matilda laat haar louche vader, pesterige broer en ordinaire moeder haar ook niet tegenhouden.

matilda

7. Laat anderen jou niet kleineren

Blijf bij jezelf en laat je niet dingen aanpraten die niet waar zijn. Krijg je kritiek van je baas dat wel waar blijkt te zijn? Werk even wat harder en bewijs dat jij wel degelijk de prestatiedruk aan kan. Matilda zet negatieve opmerkingen om naar passie, en uiteindelijk toont zij aan dat ze veel meer is dan een klein, onschuldig meisje.

matilda

8. Gebruik je kennis en je kracht om de wereld beter te maken

Denk niet alleen aan jezelf zoals directrice Trunchbull en verspil niet je dagen met kinderen te veel taart voeren. Matilda gebruikt haar magische krachten om twee dieven weg te jagen, haar school te redden en helpt haar vrienden. Probeer pro-actieve doelen te stellen die bijdragen aan het verbeteren van technieken, werkwijze of productiviteit. Zo val je op en zit je niet doelloos achter je computer te tikken.

9. Het goede zal uiteindelijk het kwaad overwinnen

Matilda wil van haar principeloze directrice af en doorstaat straf en veel risicovolle situaties om dat te bereiken. Uiteindelijk lukt het haar en is de hele school opgelucht. Blijf niet op je luie kont zitten en kom in actie, uiteindelijk zal niet alleen jij maar ook je omgeving profiteren van jouw inzet. Ohja, en het is altijd wel fijn om de dag af te sluiten met een goed gevoel.

matilda

10. Laat niks je weerhouden van succes

Leeftijd, je omgeving, slechte ervaringen: er zijn talloze zaken die je succes in de weg zitten. Het is OK om even weg te kwijnen in je slechte momenten maar laat dit niet de overhand nemen. Als een klein meisje als Matilda erbovenop kan komen, lukt het jou ook!

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.