Die-hard fans over waarom Harry Potter nog steeds magisch is - Vance

Nu aan het lezen

Die-hard fans over waarom Harry Potter nog steeds magisch is

Die-hard fans over waarom Harry Potter nog steeds magisch is

Het is meer dan 20 jaar geleden dat J.K. Rowlings Harry Potter en de Steen der Wijzen werd gepubliceerd. Vandaag de dag heeft zijn meer dan 500 miljoen boeken over de tovenaarsjongen verkocht en dat aantal is nog steeds stijgende.

Hoewel de Steen der Wijzen het meest populaire boek is in de Harry Potter-serie is Harry Potter en de Relieken van de Dood het snelst verkochte fictieboek ooit, dat blijkt uit cijfers van Bloomsbury.

Boekenreeks

Hoe een boekenreeks zo immens populair kan zijn, is iets waar veel mensen zich over hebben gebogen. Is het de magische wereld, realistisch genoeg om je als lezer in te herkennen? Of het feit dat stiekem iedereen wel tovenaarskrachten wil bezitten?

Een op de vijftien mensen op de wereld bezit een Harry Potter-boek. Voor een paar daarvan is Harry Potter een hobby, voor anderen een heuse lifestyle. Wat bracht het magische universum vol dreuzels, wizzards en pratende hoeden hen? Fans aan het woord.

Kyra (23) is orthopedagoog. Harry Potter hielp haar met het verlies van haar moeder

“Toen mijn moeder 2.5 jaar geleden overleed, zocht ik iets om in te verdwijnen. Een vriendin raadde mij Harry Potter aan. Als kind had ik alle films gezien, maar nooit een boek aangeraakt. Mijn moeder was er gek op. Door haar Harry Potter-boeken te lezen kwam ik niet alleen dichter bij haar, maar had ik ook een wereld waarin ik even aan iets anders kon denken dan dat grote verdriet. Nu heb ik niet alleen boeken maar ook Harry Potter rekwisieten in huis, weet ik in welk huis (een van de vier afdelingen op Zweinstein) ik zit en lees ik online fantheories.”

“Harry Potter is nu een gedeelde passie van mij en mijn vrienden. De fictieve wereld fascineert mee. Dat gaat verder dan Harry Potter zelf: ik vind het razend interessant hoe alles perfect in elkaar past en hoe iemand dit ooit heeft kunnen bedenken. Nu ik echt ‘fan’ ben, ga ik samen met vrienden naar Harry Potter tentoonstellingen en sturen we memes naar elkaar door. Veel geld geef ik niet aan mij nieuw verworven fandom uit: ik ben van HuffelPuf en dat is een van de huizen waarvan niet veel merchandise is. Als je er dan iets op de markt komt, koop ik dat: het is zeldzaam.”

“Te oud ben je voor Harry Potter nooit. Zeker niet als het je ergens doorheen kan helpen, wat echt prachtig is. Als je 60 bent en je voelt je verschrikkelijk en Harry Potter komt op je pad dan wens ik diegene net zo veel plezier en sterkte toe.”

Jordi (24) komt uit Antwerpen en is ambulance broeder. Hij liet zijn liefde voor Harry Potter vereeuwigen in een tattoo.

“Harry Potter gaat over magie, iets dat ik zo boeiend vind. Je komt binnen in een wereld die vol zit van liefde en vriendschap: tastbare gevoelens die we allemaal graag ervaren. Vanaf de eerste film ben ik verzot op Harry Potter en zijn vrienden. Ik ben hem destijds vier keer gezien omdat ik verknocht was geraakt aan de magische wereld die begon achter de deuren van de grote Harry Potter zaal.

“Harry Potter is voor mij geen hobby maar een levensstijl. Ik heb er namelijk een deel van mijn leven naar opgebouwd. Ik zit in verschillende Harry Potter-groepen en die maken dat ik er dagelijks mee in aanraking kom. Ook heb ik alle Harry Potter boeken, films en ook alle ooit uitgebrachte funkos. Ik heb al vijf keer de studio tour gedaan in London en ik heb al 2 larp-weekenden gedaan. Ook ben ik van plan om naar het Harry Potter park in Orlando te gaan. Mijn fandom gaat verder dan alleen maar dingen kopen: ik beleef het in alle aspecten.”

“Veel mensen zeggen morele dingen te leren van Harry Potter. Ik leerde vooral een wereld kennen waarin ik mezelf terug kon vinden en tegelijkertijd kon ontsnappen aan de realiteit. Mijn favoriete personage is
Severus Snape. Hij is een man met zoveel lagen en zoveel gevoelens dat ik echt verbaasd was dat iemand tot zoveel in staat is. Hij handelt uit echte liefde.”

Rachel (24) is fotograaf en loopt dagelijks rond met een Hufflepuff-muts. Toch blijft het fandom voor haar een hobby en geen lifestyle.

“Mijn fandom voor Harry Potter is groot. Als kind had ik een Harry Potter-kamer, geschilderd door mijn moeder. De Dikke Dame stond op mijn deur en de rest was in Hogwarts-stijl van Hogwarts. Meerdere jaren ging ik verkleed naar de Elf Fantasy Fair als een Beauxbaton dame uit de films.
Ook ben ik twee keer naar een larp weekend geweest waar we o.a. zwerkbal hebben gespeeld. Die stok tussen je benen was best ook ongemakkelijk maar zwerkbal bleek best leuk. Vroeger hield ik bij op een briefje hoe vaak ik de films had gezien. Film één bekeek ik 37 keer en film 2 12 keer. Daarna raakte ik de tel kwijt.”

“De aantrekkingskracht van Harry Potter is denk ik de magie. Ik denk dat het bijna iedereen wel tof lijkt om te kunnen toveren en stiekem balen we bijna allemaal dat we niet onze Hogwarts letter (toelatingsbrief voor Zweinstein, red.) hebben gehad toen we 11 werden. Ik leer veel van Harry Potter zoals: ‘Don’t judge a book by it’s cover’. Ik wil niet te veel spoilers geven maar ik denk dat mensen die fan zijn wel weten wat ik bedoel als ik het woordje ‘Snape’ zeg.”

“Hermelien is mijn absoluut favoriete personage. Ik wilde vroeger ook gewoon een mega slimme heks zijn. Op jonge leeftijd begon de liefde voor Harry Potter al. De eerste Harry Potter film keek ik soms drie keer per dag. Samen met vriendjes en vriendinnetjes speelde ik scénes na. Ik wist natuurlijk precies wat er gezegd werd (nog steeds). Dan veranderde ik echt in zo een verschrikkelijke betweter. Toch blijf een ik een fan van Harry Potter en is het geen lifestyle. Al loop ik wel bijna dagelijks rond met mij Hufflepuff muts.”

Sandra (23) werkt voor een autoverzekeraar en noemt zichzelf een flinke fan wat zich uit in een breed scala aan spullen

“Ik ben echt met Harry Potter opgegroeid. Elke keer wachten tot de boeken uitkwamen, heeft mij wel het een en ander geleerd over geduld, haha! Verder denk ik dat het mij vooral lessen heeft geleerd over tolerantie en vriendschap. Ik verkies de boeken over de films. Met name de humor kan ik enorm waarderen. Alles is zo goed uitgedacht: de spreuken, rare dingen in eerdere boeken die in latere boeken ineens verklaard worden… Er zit gewoon zoveel liefde en passie in de boeken en de films.”

“Mijn fandom uit zich bij mij vooral in spullen. Ik bezit alle boeken in het Nederlands en een aantal in het Engels en Duits. Daarnaast heb ik nog een aantal aanvullende boeken, zoals the Tales of Beedle the Bard, het script van Fantastic Beasts en natuurlijk ook de speciale jubileum-uitvoering. Ik heb redelijk wat kleding en tassen. Ik heb meerdere mokken, een dekentje voor op de bank en inmiddels een redelijke verzameling Funko-Pops. Ik heb ook een muurschildering van het Zwadderich-logo in mijn kledingkast”

“Binnenkort ga ik met mijn vriend op vakantie naar Florida, we beginnen in Orlando en eindigen in Miami. In Orlando gaan we naar Universal Studio’s waar de Wegisweg en Zweinsveld zijn nagebouwd. Met een echte Hogwarts Express jun je je tussen de twee parken verplaatsen. Ik kijk er echt enorm naar uit om daar rond te wandelen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.