Nu aan het lezen
Niet alle verhalen over de liefde zijn een cliché en daar is debuutroman The Rosie Project van de Australische schrijver Graeme Simsion een goed voorbeeld van. Dit in 2013 gepubliceerde boek beschrijft het verhaal van de 39-jarige genetica professor Don Tillman, die lijdt aan een onverklaarbare beperking.
Het roman beschrijft Don’s zoektocht naar de ideale vrouw en hij richt een enquête op genaamd The Wife Project. Na veel ongeschikte kandidaten stuit hij op Rosie, waar hij ondanks haar ongeschiktheid verliefd op wordt. Dit leidt tot een serie lachwekkende wendingen, waarin Don de lezer een humoristisch, logische blik op de wereld geeft.
Het is goed om vooruit te denken, maar houd ook rekening met onverwachte gebeurtenissen. Don probeert zijn liefdesleven in te plannen, maar tegen al zijn moeite in lukt dit niet. Wat volgt is een liefde die hij nooit had kunnen voorspellen. Wees flexibel en geef onverwachte wendingen een kans.
Het komt helaas vaker voor dan we willen: iemand praat heel veel en maakt ergens een gigantisch ingewikkeld verhaal van, maar zegt eigenlijk heel weinig. Don heeft hier nog meer last van, omdat hij minder ontwikkeld is op communicatief vlak. Leer hier van: maak dingen niet moeilijker dan ze al zijn en breng alles zo behapbaar en simpel mogelijk. Niet alleen jij maar ook anderen zullen hier hun voordeel mee doen.
Don leidt aan een beperking, maar weet niet precies wat voor. In plaats van dit hem te laten weerhouden van succes, gebruikt hij zijn ongedefinieerde autistische beperking om onderzoek te doen en eigen diagnoses te stellen. Zie je zwaktes als kracht en gebruik die kracht naar je eigen voordeel.
Don vond het wel tijd worden voor liefde in zijn leven en stelde een plan op om de juiste vrouw te vinden. Dan komt Rosie binnenlopen en voldoet zij aan geen enkel criterium, tóch wordt hij verliefd op haar. Ga dus niet op zoek, laat het leven op zijn beloop en liefde zal jou vinden.
In plaats van naar anderen kijken, is het ook wel eens goed om in de spiegel te kijken. Werk aan je zelfontwikkeling en vraag anderen ook eens naar hun mening. Je kan er heel veel van leren bewust bezig te zijn met je eigen krachten en zwaktes .
Het leven is er niet op uit om alles zo moeilijk mogelijk voor jou te maken – ook al lijkt dat soms wel zo. Zie niet het probleem maar de oplossing. Don heeft weleens de neiging om alleen mogelijke problemen te zien, maar zijn vriend Gene bekijkt het vanuit een positiever perspectief en weet overal wel een oplossing op.
Was het dat wel, dan had Don allang een vrouw gehad en zouden er geen ‘friendship rituals’ of moeilijke ‘dating paradigma’s’ zijn. Er zijn goede mensen die in armoede leven en er zijn kwaadaardige machthebbers die de vrijheid van anderen bepalen. Probeer niet te lang stil te staan bij de oneerlijke werkverdeling binnen jouw bedrijf, of waarom jij niet op persreis mag en iemand anders wel. Blijf hard werken en probeer een uniek perspectief op zaken te bieden. Wellicht val je op.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.