Nu aan het lezen
Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij eens een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast in een gebouw vol met veelbelovende start-ups: TQ.
TQ is een gebouw van The Next Web in samenwerking met Google, waar zij startups onderdak, steun en faciliteiten aanbieden. “We willen echter niet zomaar een gebouw zijn voor de startups maar eerder een community.” vertelt Sophie Op den Kamp, operations director van TQ. “We zitten nog maar sinds augustus in het gebouw en hebben momenteel al 25 startups onder onze vleugels, maar daar kunnen er straks nog 75 bij komen.”
“Wat zo leuk is aan het gebouw is dat er zo veel creatieve mensen samen zitten, die allemaal met iets anders bezig zijn. Successen, ideeën en creativiteit wordt elke dag gedeeld met elkaar. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de vloerbekleding in de vergaderruimtes. Dit is een project van één van de startups die op basis van een activity tracker dit vette ontwerp heeft gemaakt.”
Terwijl we verder wandelen door het gebouw kijken we binnen bij de 25 startups die er nu al zitten, waarna sommigen enthousiast naar ons wuiven. “Je ziet dat iedereen hier vrij open met elkaar omspringt en de startups niet opgesloten zitten in hun eigen kokonnetje. Dat is wat ik zo leuk vind aan het gebouw en alle mensen erin”, vertelt Sophie ons.
Hoewel alles heel open is, heb je soms natuurlijk ook wat privacy en rust nodig. “In de salonruimtes kan je altijd rustig werken, maar mijn persoonlijke favoriete plek is de hangmat. Daar kun je echt even ongestoord tot rust komen, of in alle kalmte en telefoontje plegen.”
Het doel van dit gebouw is dat de start-ups zich hier volledig thuis voelen. Wij regelen dan misschien wel alles voor hen wat gaat van de receptie, tot stroom, intenet, eten… maar we proberen toch eerder een thuisgevoel te geven, dan een hotelgevoel.
Onze rondleiding zit er bijna op en ik vraag me al heel de tijd af wat ik daar toch zie op de binnenplaats. Zijn het planten, stenen, of een optische illusie? “Dat is een leger van tuinkabouters” zegt Sophie ons doodleuk. Het is een kunstwerk van Edward Bernsteyn en beeldt de individualisering en de groeiende apathie van mensen door de mobiele telefoon uit. Een toepasselijk kunstwerk dus voor een gebouw met enkel tech startups. Het herinnert hen eraan open te blijven voor nieuwe inzichten en niet enkel op zichzelf gefocust te zijn.
Om de rondleiding af te sluiten krijgen we nog een exclusieve preview van het dakterras met café waar nog verbouwd wordt om het een gezellige ruimte te maken. “Zodra het af is, kunnen we hier events organiseren en een wekelijkse VriMiBo houden. De startups zijn natuurlijk ook vrij om zelf iets te organiseren, of voorstellen te doen. Net als het zicht vanaf het balkon en de inrichting van het gebouw, willen we als host van TQ ook vrijheid uitstralen naar de startups toe.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.