Vance

De reislust van Nederlanders komt voorzichtig terug: meer tripjes op de planning

De coronacrisis gooide flink wat roet in de planning van veel mensen. We kwamen in een lockdown, moesten gedwongen vanuit huis werken, hadden meer zoom-meetings dan ooit tevoren en konden niet meer op vakantie. Inmiddels is het leven weer iets normaler geworden en kunnen we naast de weekendjes weg in ons eigen land, ook weer voorzichtig de grens over. De reislust van de Nederlanders lijkt weer een beetje terug te komen.

Ook in de cijfers van Independer was dit te zien: het aantal afgesloten reisverzekeringen liep na de uitbraak fors terug. Maar in juni was er alweer een ommekeer te zien, waarin drie keer meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in de maand mei.

Dichter bij huis

Opvallend is wel de reisjes wat dichter bij huis plaatsvinden. Dat is te zien aan het aantal reisverzekeringen met werelddekking – deze zijn ineens een stuk minder populair. Daarnaast blijkt uit de cijfers ook dat de vakanties een stuk minder lang zullen zijn.

Op vakantie tijdens corona

Het mag wel duidelijk zijn dat we de weekendjes weg, vakanties of verre reizen aardig gemist hebben tijdens de coronacrisis. De grenzen in de schengenlanden waren inmiddels weer open, dus de reislust kan weer iets gevoed worden. Toch zit hier een risico aan: er blijken weer nieuwe pieken in verschillende landen op te laaien. Het is dan ook van belang om toch rekening te houden met een aantal scenario’s als je de grens over gaat voor een vakantie.

Code oranje

Het kan gebeuren dat het vakantieland waar jij naar afreist vóórdat je vertrok nog op code geel stond – wat betekent dat je hier voor een vakantie heen mag, maar wel moet letten op extra veiligheidsrisico’s. En tijdens jouw vakantie op code oranje springt, door een plotselinge nieuwe corona-uitbraak bijvoorbeeld. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk weer terug te keren naar Nederland. Houd er rekening mee dat je bij terugkomst dan 14 dagen in thuisisolatie moet zitten.

Extra kosten

Ook belangrijk: niet alles wordt in dat geval door de verzekering vergoed. Moet je langer blijven door een nieuwe uitbraak en maak je hierdoor extra kosten voor bijvoorbeeld verblijf? Dan zijn deze kosten voor jezelf. De reisverzekering blijft in de meeste gevallen wel geldig totdat de vakantieganger weer naar huis kan.

Langer blijven

Het kan ook gebeuren dat je vastzit in het land waar je verblijft, omdat de grenzen onmiddellijk zijn gesloten.

Er zitten hoe dan ook risico’s verbonden aan vakantievieren in het buitenland in deze periode. Houd het nieuws dan ook goed in de gaten en reis niet af naar een gebied dat al oranje is vóór je vertrek. Voor iedereen die de reislust al eerder voelde en dus al iets geboekt hadden: annuleringen door het coronavirus worden helaas niet meer vergoed.