Thuiswerken? Zó zorg je dat je gefocust kunt werken

Nu aan het lezen

Thuiswerken? Zó zorg je dat je gefocust kunt werken

Thuiswerken? Zó zorg je dat je gefocust kunt werken

Ben je als zzp’er aan het werk en komt het wel eens voor dat je vanuit huis voor je opdrachtgevers werkt? Of neemt jouw bedrijf maatregelen tegen het coronavirus en verwachten zij dat je vanuit huis werkt? Geen probleem, thuiswerken kan aardig relaxed zijn. Als je het tenminste goed aanpakt.

Valkuilen van thuiswerken

Een wasje tussendoor, even de keuken schoonmaken of een uitgebreide lunch voor jezelf klaarmaken: het zijn allemaal valkuilen die horen bij het thuiswerken. Gelukkig zijn er een hoop mensen met genoeg ervaring in het thuiswerken, die hun tips & tricks maar al te graag met de rest van de wereld delen. Zo hoef jij in ieder niet dezelfde fouten te maken.

Klaar voor een dagje thuiswerken? Maak dan vooral gebruik van deze tips:

Maak de avond van te voren een to do-lijst

Om je thuiswerkdag goed te kunnen beginnen, is het fijn om te weten wat je precies moet doen. Zo kun je je mentaal voorbereiden op wat je te wachten staat. Als dit niet helemaal helder is, is de kans een stuk groter dat je gaat lanterfanteren en dus klusjes op gaat zoeken zoals het leegruimen van de vaatwasser.

Duik niet meteen in je email zodra je opstaat

De to do-lijst ligt al klaar en dus kan je werkdag meteen beginnen. Maar, zorg ervoor dat je niet méteen begint met je werkdag. Dat zou je ook niet doen als je op kantoor werkt. Word eerst rustig wakker, neem een kop koffie en lees bijvoorbeeld het nieuws. Thuiswerken kan fijn zijn omdat je niet met andere mensen te maken hebt. Ondanks dat je niet met je collega’s werkt, is het wel een goed idee om evengoed die douche te nemen in de ochtend. Zo kun je je dag echt goed beginnen.

Kleed je aan

Stap jij na het douchen het liefst weer meteen in je kloffie omdat je de deur toch niet uit hoeft? Probeer dit eens anders te doen. Je voelt je zoals je je kleed. En als jij de hele dag in een soort pyjama rondloopt, is de kans groter dat je een stuk minder productief bent.

Ga op een fysieke werkplek zitten

Het is beter om op een daadwerkelijke werkplek te gaan zitten dan dat je werkt vanaf de bank. Wat doe je normaal gesproken op de bank? Grote kans dat je hier zit om te relaxen wanneer je naar je favoriete serie kijkt bijvoorbeeld. Ruim de keukentafel op en maak hier een ruime werkplek van. Lukt het even niet qua werk? Dan is het verstandig om te experimenteren met een andere plek, mocht je nog meer werkplekken in huis hebben.

Zorg voor een goede werkhouding

De kans is groot dat je op kantoor werkt met een beeldscherm. Niet iedereen beschikt thuis over een beeldscherm, toetsenbord en muis. Toch is dit een goede investering als je vaker vanuit huis werkt. Door hier gebruik van te maken, is de kans groot dat je een veel betere houding aanneemt én het maakt je productiever.

Zet herinneringen voor een (korte) pauze

Als je eenmaal lekker in die werkflow zit, kan het nog wel eens voorkomen dat je het nemen van een pauze compleet vergeet. Je hebt tenslotte geen collega’s die je meevragen om een koffietje te halen. Toch is het belangrijk om zo nu en dan even weg te lopen van je scherm. Zet daarom herinneringen voor (korte) pauzes door bijvoorbeeld gebruik te maken van de pomodoro techniek. Ook belangrijk: vergeet niet te lunchen. Het voordeel van thuiswerken is dat je jezelf juist nu lekker kunt trakteren op een heerlijke lunch.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.