Zelfstandigen zijn gelukkiger, hebben minder stress en zijn trotser

Nu aan het lezen

Zelfstandigen zijn gelukkiger, hebben minder stress en zijn trotser

Zelfstandigen zijn gelukkiger, hebben minder stress en zijn trotser

Dacht je dat je gelukkiger wordt als je zou stoppen met je baan om vervolgens als zelfstandige te beginnen? Grote kans dat je hier ook écht gelukkiger van gaat worden. Uit een recent onderzoek van PanelWizard in opdracht van Twellow blijkt dat zelfstandig ondernemers hun werksituatie hoger beoordelen dan iemand in loondienst.

Gemiddeld beoordelen de zelfstandigen hun werksituatie met een 7,9. Eén derde van de zelfstandigen gaven dit zelfs een 9 of hoger. Mocht je nog twijfelen om als zelfstandige aan de slag te gaan, dan is dit misschien wel het zetje dat je nodig hebt.

Tevredener

In het onderzoek werd gekeken naar de tevredenheid op verschillende vlakken. Daaruit bleek dat de zzp’ers op vrijwel alle vlakken beter scoorden. Zo zijn ze vaker gelukkig met hun werk, halen zij vaker dagelijks plezier uit hun werk, ervaren ze minder stress en zijn zelfstandigen trotser op het werk dat zij doen.

Toch wil dit niet zeggen dat werknemers in loondienst hun werk als heel ongelukkig ervaren. Over het algemeen beoordelen de werknemers in loondienst hun werksituatie met een 7,4, tegenover een 7,8 van de zelfstandigen.

Wel laten de cijfers zien dat 81 procent van de zelfstandigen het als onwaarschijnlijk ziet om ooit weer terug te gaan naar dienstverband. 13 procent van de werknemers in loondienst overweegt daarentegen juist om zzp’er te worden.

Droombaan

Hoewel er natuurlijk niet alleen maar voordelen zitten aan zelfstandig ondernemen (minder vakantiedagen, geen vakantiegeld, alles zelf moeten bepalen en jezelf uitbetalen), geeft 55 procent van de zelfstandigen aan hun droombaan gevonden te hebben. Dat tegenover 32 procent van de mensen in loondienst.

De voornaamste redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan? De liefde voor het vak, de uitdaging en het werk beter kunnen combineren met privé. Voor ongeveer een kwart van de zelfstandigen waren deze redenen genoeg om voor zichzelf aan de slag te gaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.