Het lijkt erop dat zzp'ers zich binnenkort verplicht moeten verzekeren

Nu aan het lezen

Het lijkt erop dat zzp’ers zich binnenkort verplicht moeten verzekeren

Het lijkt erop dat zzp’ers zich binnenkort verplicht moeten verzekeren

Als zzp’er is het niet zo vanzelfsprekend dat je verzekerd bent voor ongevallen, arbeidsongeschiktheid, of dat je bijvoorbeeld een pensioen opbouwt. Anders dan wanneer je voor een baas werkt, moet je dit natuurlijk helemaal zelf regelen. Tot nu toe was het nooit verplicht om je te verzekeren als zelfstandig ondernemer, maar de kans is groot dat hier binnenkort verandering in gaat komen.

Principeakkoord

Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, betekent dit dat zelfstandigen zich in de toekomst verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is goed nieuws voor de vakbonden en de linkse oppositiepartijen Pvda en GroenLinks.

Eerder werd al bekend dat de PvdA, GroenLinks en de SP een eventueel pensioenakkoord alleen zouden steunen wanneer er een verplichte arbeidsongeschiktheidsregeling zou komen. Maar nu blijkt dat ook binnen de coalitie en werkgeversorganisaties steeds meer mensen achter de verplichte verzekering staan.

Verplichte verzekering

Een verplichte verzekering voor zzp’ers was namelijk een grote wens van hen. Zij vinden namelijk dat zij een grote risico vormen voor de samenleving als grote groep onverzekerden. Op dit moment zijn er maar liefst één miljoen zzp’ers in Nederland. Daarvan heeft slechts 20 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De reden dat zoveel zelfstandigen geen verzekering hebben afgesloten, is grotendeels vanwege de hoge premie. Een aov kost namelijk al snel een paar honderd euro per maand. Vooral wanneer je in de bouw werkt of een zwaar beroep doet, kunnen deze kosten flink oplopen.

De organisatie ZZP Nederland is niet heel blij met de nieuwe plannen. Hoe deze plannen er exact uit zullen zien, is nog even afwachten. Maar de organisatie blijft tegen het principeakkoord.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.