Goed nieuws voor zzp'ers: de KvK stopt met het doorverkopen van je gegevens

Nu aan het lezen

Goed nieuws voor zzp’ers: de KvK stopt met het doorverkopen van je gegevens

Goed nieuws voor zzp’ers: de KvK stopt met het doorverkopen van je gegevens

Iedereen die zich ingeschreven heeft bij de Kamer van Koophandel heeft het wel eens meegemaakt: telefoontjes van bedrijven die iets aan jou als ondernemer proberen te verkopen. Dat terwijl je toch echt in het Bel-me-niet Register stond. Het bleek dat de KvK deze gegevens doodleuk doorverkocht aan hun klanten, om daar flink op te kunnen verdienen.

Daar heeft de KvK nu eindelijk maatregelen voor moeten nemen, want de verkoop van deze gegevens bleek niet te voldoen aan de privacywet. De Kamer van Koophandel loopt hierdoor wel een flink bedrag aan inkomsten mis. Ze verdienen gemiddeld 500.000 euro aan de verkoop van deze gegevens.

De verkoop van het ‘Adressenbestand Online’ zal vanaf 1 juli niet meer mogelijk zijn. Eerder gaat niet lukken, zegt een woordvoerder, omdat de knop niet in één keer om kan.

Verkoop van adressen

Hester Schoppert, woordvoerder van de KvK, vertelt aan de NOS dat ze het ingewikkelder willen maken om de KvK-gegevens te gebruiken. Wel blijft het mogelijk om adressen over te kopen, maar er zal een stop worden gezet op de verkoop van het meest laagdrempelige informatieproduct. Omdat deze vooral gebruikt werd voor direct marketing.

Met name zzp’ers hadden last van deze verkoop omdat zij in de meeste gevallen op hun thuisadres waren ingeschreven met hun privénummer. Hierdoor kregen zij ongevraagd een hoop telefoontjes en briefjes door de brievenbus. Daar zal nu dus een einde aan komen.

Wetregeling

Eerder werd door de Tweede Kamer al voorgesteld om de woonadressen van de ondernemers af te schermen in het register. Maar het probleem daaraan is dat de adressen van een hoop ondernemers ook hun woonadres is.

De Kamer van Koophandel zelf laat weten dat ze het liefst zien dat de wet wordt aangepast. Want volgens de wet moeten zij inzage geven op de gegevens. Als deze wet wordt gewijzigd, zou de informatie van de KvK niet meer gebruikt mogen wordt voor marketingdoeleinden.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft de KvK tot het einde van dit jaar om ook hun andere producten te onderzoeken. Als dat niet lukt, komt de toezichthouder zelf in actie.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.