In deze landen zijn de levensstandaarden voor vrouwen het best - Vance

Nu aan het lezen

In deze landen zijn de levensstandaarden voor vrouwen het best

In deze landen zijn de levensstandaarden voor vrouwen het best

Na een flinke opkomst van zowel vrouwen als mannen tijdens de optocht in de hoofdstad op Internationale Vrouwendag is het duidelijk: feminisme leeft. Niet geheel toevallig is er ook rond deze tijd onderzoek gedaan naar de landen met de beste levensstandaarden voor vrouwen. Hierbij werd onder andere gekeken naar gendergelijkheid, loonverschillen, levensverwachting, geweld tegen vrouwen en stemrecht. Daaruit kwam een mooie lijst met een overzicht van landen waar je als vrouw gelijk behandeld wordt (of juist niet) en waar het dus prettig is om te wonen.

Het onderzoek werd gedaan door Nestpick, een website dat gemeubileerde appartementen verhuurt. Voor het onderzoek werden 100 landen met elkaar vergeleken op de verschillende aspecten. De uitkomst van deze resultaten werd gegoten in de Women’s Liveability Index van 2019.

Top 100

Het zal je niet verbazen dat het noorden van Europa goed scoort in deze lijst. Zo staat Noorwegen op nummer 1, dankzij de hoge levensstandaarden en gelijkheidswetgeving. Daarna volgt Zweden op nummer 2 en maakt Canada de top 3 af. Hierna volgen Finland en IJsland.

Nederland is helaas niet in de top 5 te vinden, maar doet het over het algemeen goed. We staan op nummer 16 in de lijst, na ons buurland Duitsland (nummer 11), Frankrijk (nummer 15) en nog voor België (nummer 20). Helemaal onderaan de lijst vinden we Nigeria.

In Noorwegen is het loonsverschil tussen mannen en vrouwen 7,12 procent. Dat ligt in Nederland toch wel wat hoger, met 12,7 procent. Wat dat betreft is er dus nog plaats voor verbeteringen. Het is ook interessant om te zien dat vrouwen in Nederland vanaf 1919 stemrecht hadden, terwijl onze zuiderburen dat pas in 1948 hadden. Als je kijkt naar alle opzichten, doen we het in Nederland dus aardig goed.

Reden van onderzoek

De reden van het onderzoek was voor Ömer Kücükdere, directeur van Nestpick, om een tool te maken voor vrouwen die de landen gemakkelijk met elkaar konden vergelijken. Hij vertelt dat er nu steeds meer vrouwen naar het buitenland trekken om zich daar te vestigen of te werken. Om voor hen een gemakkelijker en duidelijker inzicht te geven in de situatie in een ander land, bedacht hij de Women’s Liveability Index.

Dankzij deze tool kunnen vrouwen de potentiële kwaliteit van het leven in verschillende landen over de hele wereld vergelijken. Maar de directeur hoopt dat deze index ook als wake-up call kan dienen voor beleidsmakers. Hij wil ervoor zorgen dat er meer actie ondernomen wordt wat betreft de verbetering van de levensstandaard van alle vrouwen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.