'Vrouwen hebben in slechts zes landen wereldwijd volledig gelijke rechten'

Nu aan het lezen

Wereldbank: ‘Vrouwen hebben in slechts zes landen wereldwijd volledig gelijke rechten’

Wereldbank: ‘Vrouwen hebben in slechts zes landen wereldwijd volledig gelijke rechten’

Vrouwen hebben in de afgelopen honderd jaar flink wat meer rechten gekregen. Al die rechten worden vastgelegd in wetten van een land, die de realiteit van de burgers vastleggen. Maar toch zijn vrouwen in de ogen van de wet van veel landen niet volledig gelijk aan mannen. Sterker nog: in slechts zes landen wereldwijd zou dat wel het geval zijn.

De Wereldbank heeft onderzoek gedaan naar de 35 indicatoren van legale gelijkwaardigheid in 187 landen, meldt Quartz. Daarbij werd gekeken naar onder meer regels rondom het eigendom van landgoed, erfenissen, pensioenen, huwelijk en persoonlijke veiligheid.

In slechts zes landen blijken mannen en vrouwen volgens de wet volledig gelijkwaardig te zijn. Daar krijgen vrouwen alle kansen en hebben ze alle rechten en beschermingen die mannen ook krijgen (en andersom). Denk bijvoorbeeld aan wetten rondom ouderschapsverlof en gelijke salarissen.

Geen Nederland

Die zes landen zijn België, Denemarken, Frankrijk, Litouwen, Luxemburg en Zweden. Zij scoorden allemaal 100. Nederland staat er overduidelijk niet tussen. Wij krijgen namelijk een score van 94,38, al is dat ook zeker niet slecht. Onze verbeterpunten zitten onder meer op het gebied van pensioenen en het krijgen van kinderen.

Om wereldwijde gelijkwaardigheid te krijgen, moet er nog veel gebeuren. Vrouwen hebben namelijk maar driekwart van de wettelijke rechten die mannen hebben, aldus de Wereldbank. Daardoor is het voor vrouwen lastiger om overal ter wereld te werken, een bedrijf te starten of economische beslissingen te maken die het beste zijn voor hen en hun familie.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.