Loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt groter, blijkt uit onderzoek

Nu aan het lezen

Loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt groter, blijkt uit onderzoek

Loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt groter, blijkt uit onderzoek

Hoewel er tegenwoordig steeds meer bekendheid is over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, wordt er toch nog weinig aan gedaan. De loonkloof wordt steeds erger zelfs, want uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen groter is geworden.

Het onderzoek werd gedaan op basis van gegevens van meer dan 43.000 werknemers. Vrouwen tot 36 jaar blijken gemiddeld 6,4 procent minder te verdienen dan mannen.

Loonkloof in 2017

Toen dit onderzoek in 2017 gedaan werd, was het verschil nog een kleine 5 procent. Bovendien is de loonkloof bij vrouwen boven de 35 jaar zelfs nog hoger. Daar is het verschil 8 procent.

Het komt vaker voor dat vrouwen in sectoren werken waarbij de salarissen lager liggen. Daarnaast werken vrouwen vaker in deeltijd, waardoor zij minder verdienen. Maar deze factoren zijn uit het onderzoek gehaald om een zo goed mogelijk beeld te creëeren. Het kan wel meespelen dat vrouwen bij hun eerste baan minder stevig onderhandelen over het salaris dan mannen.

Opleiding

Verder blijkt uit het onderzoek dat de mensen met een universitaire opleiding meer verdienen dan de werknemers met een mbo-diploma. Bij mensen met een wetenschappelijke opleiding kreeg 72 procent er in het afgelopen jaar salaris bij, tegenover 53 procent bij mensen met een mbo-opleiding.

Tot slot blijkt dat hoogopgeleide werknemers gelukkiger zijn met het werk dat zij doen: 58 procent van hen geeft aan tevreden te zijn met hun baan. Bij mensen met een mbo-opleiding geeft 53 procent aan tevreden te zijn.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.