KvK haalt telefoonnummers uit online adressenbestand

Nu aan het lezen

KvK haalt telefoonnummers uit online adressenbestand: einde van de vervelende telefoontjes?

KvK haalt telefoonnummers uit online adressenbestand: einde van de vervelende telefoontjes?

Als je freelancer bent, ben je waarschijnlijk wel bekend met de eindeloze stroom aan telefoontjes van scammers en marketeers. Ook al sta je in het bel-me-niet-register, dan nog krijg je ze aan de telefoon. De reden is simpel: deze mensen vinden je gegevens bij de KvK. Maar binnenkort niet meer, meldt de NOS.

Het lijkt er op dat er nu eindelijk een einde gaat komen aan die eindeloze stroom telefoontjes. De Kamer van Koophandel (KvK) gaat de telefoonnummers namelijk uit zijn online adressenbestand halen. Reden is dat ZZP’ers veel klaagden over bedrijven die hen via die informatie benaderde om ze iets te verkopen.

En dat gebeurt vaak. Ondergetekende is inmiddels 3,5 jaar ZZP’er en wordt aan de lopende band gebeld over “betere aanbiedingen” voor elektra, internet en telefonie. En als je dan zegt geen interesse te hebben, wordt vaak gesuggereerd om je aan te melden voor het bel-me-niet-register. Daar sta ik echter al in, net als veel andere ZZP’ers. Op sociale media wordt dan ook met steen en been geklaagd over deze praktijken.

Er zijn zelfs harde cijfers over dit probleem. De KvK deed namelijk onderzoek, waaruit bleek dat vier op de tien ZZP’ers erg vaak benaderd wordt door partijen die een aanbieding willen doen. 78 procent van de ondernemers zegt dat dit telefonisch gebeurt. En vier op de tien vindt dat “zeer hinderlijk”. Als je bedenkt dat er ongeveer 1,5 miljoen ZZP’ers zijn in ons land, gaat dat dus om grote aantallen.

Privacy

Maar dit probleem wordt dus binnenkort opgelost. Dat betekent echter niet dat er ook een einde komt aan andere problemen. In het register staat namelijk ook je e-mailadres en vaak je huisadres, als je vanuit huis werkt en geen kantoor hebt. En dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogelijk een overtreding van de Europese privacywet. Of dat daadwerkelijk het geval is, wordt nog onderzocht.

Daarnaast is dit niet per se een volledig einde aan alle overlast. Je telefoonnummer verdwijnt namelijk wel uit het online adressenbestand, maar volgens de wet moet je nummer wel in andere producten staan. Dit is bijvoorbeeld het uittreksel, wat tegen betaling is op te vragen bij de KvK.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.