Wat kan de overheid voor jou als zzp'er betekenen in tijden van corona?

Nu aan het lezen

Wat kan de overheid voor jou als zzp’er betekenen in tijden van corona?

Wat kan de overheid voor jou als zzp’er betekenen in tijden van corona?

Bijna de hele wereld is getroffen door het coronavirus. Dat betekent niet alleen dat de zorg op dit moment overbelast begint te raken in verschillende landen, het zorgt ook voor een flinke verandering in de economie. Werknemers hebben minder werk of raken hun banen misschien wel helemaal kwijt. Maar vooral als zzp’er voel je het.

Zzp’er als frontlinie

Tijdens de persconferentie over de economische toestand die ontstaan is door het coronavirus, werden de zelfstandig ondernemers ‘de frontlinie van zwaar weer’ genoemd. Zij zijn tenslotte de eerste die het in hun portemonnee zullen voelen. En geen werk, betekent in hun geval ook geen inkomsten.

Wanneer de bedrijven waar zij voor werken niet genoeg inkomsten meer hebben, zullen de ingehuurde freelancers als eerste hun job verliezen. Dat zorgt er in vele gevallen voor dat de buffer al snel op zal raken.

In eerste instantie noemde minister Wiebes van Economische Zaken het bijna de eigen schuld van de zzp’er, omdat die bewust een risico heeft genomen om niet bij een bedrijf in dienst te gaan. Dat zorgde voor kwade en gefrustreerde reacties vanuit de zelfstandigen. Tijdens de persconferentie van dinsdagavond, gaf minister Wiebes toe dat deze uitspraak niet heel handig was.

Maatregelen

Ondanks dat de situatie schrijnend is, zijn er wel een aantal goede maatregelen getroffen. Zo ook voor de zzp’ers. Het kabinet trekt miljarden euro’s uit om de Nederlanders in deze situatie te redden. Dit moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en werknemers (en freelancers) daardoor hard geraakt worden.

Voor de zzp’ers wordt op dit moment gewerkt aan een regeling om sneller bijstand aan te kunnen vragen. Wanneer je als zzp’er je inkomsten ziet teruglopen, kun je daar dus een aanvulling voor krijgen tot het minimumniveau. Goed om te weten: het sociaal minimum is €1.219,09. Alles wat je daaronder verdient, kan dus tot dit bedrag worden aangevuld. Dit is aan te vragen bij de gemeente.

Daarnaast is het voor alle ondernemers, klein en groot, mogelijk om het betalen van belasting uit te stellen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.