Voorjaarsschoonmaak: Met deze tips maak je je huis klaar voor de lente!

Nu aan het lezen

Voorjaarsschoonmaak: Met deze tips maak je je huis klaar voor de lente!

Voorjaarsschoonmaak: Met deze tips maak je je huis klaar voor de lente!

Tussen al dat nieuws over het nieuwe coronavirus en noodmaatregelen door zou je het bijna vergeten: de lente is in aantocht! Nu we allemaal toch zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is dit het ideale moment voor de grote voorjaarsschoonmaak! Met deze tips is je huis in een mum van tijd klaar voor de lente.

Maak een lijstje

Het is natuurlijk verleidelijk om je schoonmaakspullen de kast uit te trekken en maar gewoon te gaan beginnen. Maar je bent veel efficiënter bezig als je eerst tijd besteed aan de voorbereiding. Pak pen en papier – of een app – en kijk per kamer wat je allemaal schoon wil maken.

Houd er ook rekening mee dat je echt niet alles op één dag blinkend schoon kunt krijgen, dus stel ook prioriteiten. Wil je bijvoorbeeld al je ramen schoon hebben, of haal je de inhoud uit ieder kastje en maak je de kastjes schoon? Kies zo een paar dingen die je wil doen en laat de rest liggen voor een ander moment. Zo voorkom je dat je halverwege het schoonmaken echt geen zin meer hebt en de helft van je huis vervolgens alsnog voor de helft niet schoon is.

Vervang je kussenslopen

De voorjaarsschoonmaak is natuurlijk vooral bedoeld om je huis schoon te maken. Maar misschien wil je direct ook wel een kleine opfrisbeurt geven aan je meubilair. Een eenvoudige en goedkope manier om dit te doen, is door bijvoorbeeld je kussenslopen te vervangen. Heb je al een tijdje donkere kleurtjes als sloop om je kussens, doe die dan eens in de was en vervang ze voorlopig door vrolijke en lichte kleuren. Zo is je huis direct een stuk fleuriger.

Wil je die trend nog verder in je huis doortrekken, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om nog meer tijdelijk te vervangen voor de lente en zomer. Denk aan je gordijnen, je theedoeken en je beddengoed. Je huis geeft direct een lentesfeer af!

Van boven naar beneden

Als je eenmaal aan het schoonmaken bent, is het goed om dit altijd van boven naar beneden te doen. Maak je schoon, dan komt er immers allerlei viezigheid naar beneden zetten. Het is toch jammer als dat op je net schoongemaakte tafel of kastje valt. Begin je bovenaan, dan is dat vallende vuil geen probleem. Je moet alles eronder toch nog schoonmaken.

Een andere goeie tip is om per ruimte schoon te maken. Je kunt overwegen om overal eerst alles af te nemen, dan alles te stofzuigen en dan te dweilen, maar dan voelt het mogelijk alsof er nooit een einde aan komt. Maak je per kamer schoon, dan geef je jezelf steeds een kleine mentale beloning door regelmatig een stuk werk af te ronden. Dat is toch prettig!

Vergeet deze klusjes niet!

De voorjaarsschoonmaak is het ideale moment voor klusjes die je anders nooit doet. Maar welke klusjes kun je dan het beste gaan doen? Allereerst: ontdooi je vriezer. Vriezers maken we nu eenmaal niet vaak schoon, maar dat is af en toe wel nodig. Trek de avond van tevoren dus de stekker uit je vriezer, doe de deur open en leg er een stel handdoeken voor om hem te ontdooien. De volgende dag maak je hem met een sopje schoon en kan hij weer aan. Zorg wel dat je vooraf de inhoud al hebt opgegeten. Het is toch zonde als je eten weg moet gooien!

Een andere klus is het schoonmaken van je wasmachine. Je wasmachine maakt het hele jaar door jouw kleren schoon, maar uiteindelijk wordt het apparaat zelf ook vies. Daardoor kan je was ook gaan stinken. Dit is het ideale moment voor een schoonmaakbeurt!

En tot slot: fris je dekbed even op! Een dekbed kan ook stof verzamelen en daar slaap je natuurlijk minder prettig onder. Dus hang je dekbed een middag in de zon op en laat hem weer lekker fris worden!

En vergeet jezelf niet

Het is ontzettend verleidelijk om met klotsende oksels en zweetdruppels op je voorhoofd door te blijven gaan tot alles schoon is in huis. Maar doe dat niet! De voorjaarsschoonmaak is ontzettend nuttig, maar je moet ook jezelf niet vergeten. Anders wordt het immers echt een rotklus en wil je na een uur al stoppen.

Dus neem regelmatig pauze en voorzie je zelf van genoeg brandstof. Zorg voor een toffe playlist voor op de achtergrond, zodat je swingend schoonmaakt. En vooral: geef jezelf als je klaar bent een fijne beloning. Denk aan een warm bad, het bestellen van je favoriete eten (want vanavond wordt er niet meer gekookt!) of eindig met een glas wijn of bier in het zonnetje. Wat je ook doet, verwen jezelf even. Je hebt het na zo’n dag wel verdiend!

Kers op de schoonmaaktaart: een bos bloemen

Als je dan helemaal klaar bent, kun je als kers op de taart nog een mooie bos lentebloemen neerzetten op tafel. Met wat vrolijke bloemen haal je direct het lentegevoel in je nu brandschone huis. Dat is wel zo gezellig!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.